Peumans wil contract tussen twee grote gemeenschappen

09/07/10 om 20:28 - Bijgewerkt om 20:28

Dat heeft de voorzitter van het Vlaams Parlement gezegd tijdens zijn 11 juli-toespraak.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans wil dat de twee grote gemeenschappen in het land een samenlevingscontract afsluiten dat de wederzijdse rechten en plichten beschrijft. Dat heeft hij zondag gezegd tijdens zijn 11 juli-toespraak.

Peumans nodigde de Franstaligen op de Vlaamse feestdag uit om mee te werken aan een grondige staatshervorming. Volgens de parlementsvoorzitter gaan er ook in Wallonië steeds meer stemmen op voor een dergelijke hervorming.

Volgens Peumans is Vlaanderen niet de vijand van de Franstaligen. Maar voor de Vlamingen kan er niet gemorreld worden aan de taalgrens.

En eisen als de uitbreiding van Brussel of het behoud van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde staan ook voor de Waalse regionalisten haaks op de essentie van ons (con)federale bestel, aldus de parlementsvoorzitter.

Samenlevingscontract

Hij pleitte tijdens zijn toespraak in het Brusselse stadhuis voor een 'samenlevingscontract' tussen de twee grote gemeenschappen. Dat contract zou de spelregels met de rechten en de plichten, ook inzake de mechanismen van de solidariteit, op een zeer transparante wijze moeten beschrijven, aldus Peumans.

Hij herhaalde dat Vlaanderen vragende partij is en blijft voor een grondige staatshervorming waarbij het zwaartepunt bij de deelstaten komt te liggen.

De 11 juli-viering werd ook dit jaar bijgewoond door verschillende federale en Franstalige politici, zoals Waals minister-president Rudy Demotte (PS) en zijn voorzitter Elio Di Rupo, tevens preformateur.

Protest

De toespraak van Peumans werd even verstoord door Els Ampe,
fractieleidster van Open VLD in het Brussels parlement. Toen Peumans bespiegelingen formuleerde over de Vlaamse identiteit en de Vlaamse natievorming riep Ampe vanuit de zaal: 'Hou op, u besmeurt de reputatie van de Vlamingen met uw nationalisme'.

Achteraf zei Ampe dat Peumans deed alsof hij op een N-VA-congres stond.

Kritiek was er ook van Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). Hij meende dat Peumans in zijn toespraak heeft gedaan alsof Brussel niet bestaat.

De Decker sprak over een ultranationalistische, provocerende toespraak. 'Peumans heeft een oproep gedaan van Vlaanderen naar Wallonië en daarbij een miljoen Brusselaars en de Brusselse gewestelijke instellingen genegeerd', aldus De Decker.

N-VA vraagt excuses van Open VLD

Kris Van Dijck, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, vraagt dat Open VLD zich zou verontschuldigen bij Peumans na de uitspraken van Ampe.

Hij vindt het totaal respectloos hoe Ampe de toespraak van Peumans verstoorde en wil excuses van partijvoorzitter Alexander De Croo of Vlaams fractieleider Sven Gatz.

Onze partners