Peumans: voorbereiden op grote staatshervorming

27/09/10 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

Dat heeft de voorzitter van het Vlaams Parlement maandag gezegd bij de opening van het nieuwe Vlaamse politieke jaar.

We moeten ons voorbereiden op een grote staatshervorming. Dat heeft Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) maandag gezegd bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar in Vlaanderen. Hij tikte ook de Vlaamse regering op de vingers.

Hoewel de federale (pre)formatie een werk van lange adem blijft en wellicht een zeer moeilijke bevalling wordt, is het duidelijk dat we ons nu het beste kunnen klaarmaken om de omvangrijke overheveling van bevoegdheden die gepaard gaat met een structurele herziening van de mechanismen van de financieringswet in goede banen te leiden, aldus Peumans.

'De Copernicaanse omwenteling is immers niet meer tegen te houden: de deelstaatparlementen zullen uiteindelijk over veel meer beleidsruimte beschikken dan het federale niveau', aldus de parlementsvoorzitter.

Hij wees erop dat dat tot een aanpassing van werken in het Vlaams Parlement zal leiden: de oprichting van nieuwe commissies (waaronder een opvolgingscommissie staatshervorming) en een versterking van de administraties van de uitvoerende macht en van het parlement.

Kritiek op Vlaamse regering

Daarnaast had Peumans kritiek op de Vlaamse regering, die volgens hem te weinig inspanningen doet om het parlement bij voorrang te informeren.

Het parlement kan zijn controletaken enkel goed uitvoeren als het ook van de regering de nodige informatie krijgt, aldus Peumans. Volgens hem heeft de regering op dat vlak belangrijke steken laten
vallen in het Oosterweeldossier.

'Afgelopen woensdag nam de regering een beslissing, maar ze vond het niet nodig het parlement daar onmiddellijk in kennis van te stellen', aldus Peumans. Hij noemde het betreurenswaardig dat de parlementsleden moeten afgaan op informatie via de pers en moeten 'gissen' wat er juist beslist werd.

De parlementsvoorzitter deed een oproep om tijdens het nieuwe werkingsjaar meer diepgaande debatten te voeren en herhaalde zijn pleidooi om het parlement korter op de bal te laten spelen met debatten over actuele thema's.

Samenstelling

Het Vlaams Parlement herbevestigde maandag de samenstelling van zijn vast bureau. Naast voorzitter Peumans blijven de ondervoorzitters Carl Decaluwé (CD&V), Marijke Dilllen (Vlaams Belang), Dirk Van Mechelen (Open VLD), Mia De Vits (SP.A), Jos De Meyer (CD&V) en Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) op post. Secretarissen zijn Veerle Heeren (CD&V), Marino Keulen (Open Vld) en Bart Martens (sp.a).

Onze partners