Peumans: 'Van Eyken is welkom in het Vlaams Parlement'

29/01/16 om 14:05 - Bijgewerkt om 14:08

Nu het van moord verdachte Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken weer vrijgelaten is, wil hij zo snel mogelijk zijn werk als volksvertegenwoordiger opnemen. De voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans, bevestigt dat de politicus gewoon zijn mandaat kan hervatten. 'Hij is welkom'.

Peumans: 'Van Eyken is welkom in het Vlaams Parlement'

Christian Van Eyken © Belga Image

Christian Van Eyken werd donderdag vrijgelaten wegens een procedurefout. Het aanhoudingsbevel tegen hem was niet door de onderzoeksrechter ondertekend, en dat is wettelijk verplicht.

Bij zijn vrijlating uit de gevangenis van Sint-Gillis omstreeks 17 uur herhaalde Van Eyken dat hij onschuldig is en dat er voldoende feiten in het dossier zijn die de onschuld van hem en zijn vriendin Sylvia B. bewijzen. Hij verzekerde dan ook dat hij in het parlement blijft zetelen en voegde eraan toe dat hij 'veel steunbetuigingen heeft gekregen van collega's van alle partijen'.

Welkom

Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement, bevestigt aan Knack.be dat Van Eyken, wiens parlementaire onschendbaarheid op 6 januari op verzoek van het parket werd opgeheven, zijn mandaat kan hervatten.

'Men is onschuldig tot het tegendeel bewezen is,' zegt Peumans. 'Zolang hij niet veroordeeld is, behoudt hij alle rechten als volksvertegenwoordiger. Meneer Van Eyken is wat mij betreft dus welkom.'

Peumans benadrukt dat Van Eyken ook alle rechten zou behouden als hij in voorhechtenis zou zitten. 'Hij zou dan logischerwijze geen plenaire vergaderingen kunnen bijwonen, maar bijvoorbeeld wel wetsvoorstellen indienen.' (KVDA)

Moord

Van Eyken wordt verdacht van de moord op de 45-jarige Marc Dellea, op 8 juli 2014. Dellea werd die dag dood aangetroffen in zijn appartement, met een kogel in het hoofd. Het gerechtelijk onderzoek leidde midden oktober tot de aanhouding van zijn weduwe, Sylvia B. Uit het onderzoek was immers gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met Van Eyken, en het oneens was over het hoederecht over hun gezamenlijke dochter. (Belga)

Onze partners