Petitie voor federale kieskring gelanceerd

De initiatiefnemers van de petitie voor een federale kieskring willen een gedragswijziging bij de politici teweegbrengen.

Op initiatief van een jong Vlaams-Waals paar hebben drie organisaties de krachten gebundeld en een petitie voor de invoering van een federale kieskring gelanceerd. Ze hopen daarmee een gedragswijziging bij politici teweeg te brengen en blokkages aan de onderhandelingstafel, zoals we de voorbije 500 dagen hebben gekend, in de toekomst te voorkomen.

“Het doel is niet het unitaire België opnieuw tot leven te wekken. We willen ruimte creëren voor politici die voor het hele land verantwoordelijkheid willen nemen”, legt initiatiefnemer Jan-Emmanuel De Neve uit. Hij vatte in juni samen met zijn verloofde Aude-Line Dulière het idee op van een petitie, waarvoor ze de handen in mekaar sloegen met de organisaties Plan B, Camping 16 en Shame, van de gelijknamige betoging begin dit jaar.

Compromissen

Een van de argumenten die voorstanders aanhalen om zo’n federale kieskring in te voeren, is dat politici niet langer enkel de Vlaamse of Waalse trom kunnen roeren, maar zich in de aanloop naar verkiezingen zich ook meer moeten openstellen voor hetgeen aan de andere kant van de taalgrens leeft. Ook De Neve hoopt dat de invoering ervan tot een gedragswijziging bij politici zal leiden, wat nadien compromissen gemakkelijker mogelijk moet maken.

“Democratisch deficit”

Ook moet de kieskring een “democratisch deficit” uit de wereld helpen. De Neve: “We hebben een premier met een Franstalige familienaam, maar Franstaligen konden niet op hem stemmen, terwijl de minister van Financiën een Vlaamse naam heeft (Reynders, nvdr) en Vlamingen niet op hem kunnen stemmen”.

De petitie, die terug te vinden is op de website www.be4democracy.be, ging woensdagmorgen online en had in de namiddag al 2.059 handtekeningen verzameld.

Voordien werd ze al ondertekend door een kleine vijftig bekende mensen, onder wie zangeres Axelle Red, acteur Benoît Poelvoorde, professor Paul De Grauwe, komiek Urbanus, politologen Dave Sinardet en Carl Devos en filosoof Philippe Van Parijs.

Quota

In de petitie vragen de initiatiefnemers heel algemeen om steun voor de federale kieskring. Wel is het zo dat ze de huidige balans in het parlement willen behouden. “We willen niet een soort talentelling invoeren, maar zijn voorstander van quota”, verklaart De Neve. Zo zouden bijvoorbeeld vijftien Kamerzetels te verdienen zijn in de federale kieskring, waarvan negen zetels naar Vlamingen en zes zetels naar Franstalige kandidaten zouden gaan. “We houden de voordelen van een federale kieskring, maar voorkomen de potentiële nadelen”.

“Iedereen zal kunnen blijven stemmen zoals hij tot nu toe deed, maar krijgt meer keuze”, aldus nog De Neve. “Stel dat je Duvel, Hoegaarden en Stella in je koelkast hebt liggen en je krijgt er Chimay bij. Ik kan me niet inbeelden dat iemand daar kan tegen zijn”.

‘Niet de oplossing’

Felix De Clerck van Shame onderstreept dat de betoging eerder dit jaar niet gericht was tegen een persoon of een partij. “De spelers in het veld spelen enkel volgens de spelregels. Daarom is er nood aan verandering van het systeem”, luidt het. De Clerck hoopt dat iedereen beseft dat een impasse zoals we die hebben gekend, zich niet meer mag voordoen. “Een federale kieskring is een van de elementen om dat in de toekomst te vermijden. Het is echter niet zo dat daarmee alle problemen opgelost zijn”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content