Peter Verpoorten (Groen) - Herentals

29/08/12 om 21:22 - Bijgewerkt om 21:22

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Peter Verpoorten (Groen) - Herentals

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

De inzet van de verkiezingen is voor Groen heel eenvoudig: Herentals verdient een beter beleid. De afgelopen 6 jaar is er een soort winterslaap geweest, waarbij de gemeente op automatische piloot werd bestuurd.

De meerderheid heeft nooit een beleid kunnen voeren dat de Stad klaar maakt voor de uitdagingen van de 21e eeuw: Er is nauwelijks open ruimte in het stadscentrum, zodat mensen niet weten waar ze hun kinderen moeten leren fietsen of waar je wat kan gaan voetballen met je kind zonder in de auto te moeten stappen... Er werd nauwelijks geïnvesteerd in de vergroening van de stad, noch op het vlak van ruimtegebruik, noch op het vlak van energievoorziening.

Dit vertaalde zich daarnaast ook in een aantal serieuze blunders van het stadsbestuur: Een aantal belangrijke rechtszaken werden verprutst (de kwestie rond de kasseien in het stadscentrum, de kwestie rond het bouwproject op het 'Poederkot' en een ander dossier op de Wuytsbergen,...)

Intussen werd er nauwelijks geïnvesteerd in verkeersveiligheid - noch in het stadscentrum, noch in het buitengebied in Noorderwijk en Morkhoven.
De aansturing van de politiediensten liet te wensen over (quasi geen controles op verkeer in het stadscentrum, de aanslepende problematiek van het sluikstorten...) en de meerderheid heeft geen idee hoe ze de nieuwe Gemeentelijke Administratieve Sancties kan gebruiken om de stad leefbaarder te maken.

Ook Herentals verloor fors in het Dexiadebacle. Eind 2010 werden er zelfs nog aandelen bij gekocht door de meerderheid.

Groen heeft een duidelijk programma om de uitdagingen waar de Stad voor staat eindelijk aan te pakken. Onze slogan is dan ook heel simpel: Herentals verdient beter. Wij vragen dan ook aan de inwoners om in het stemhokje eens goed na te denken: zijn jullie nu beter af dan zes jaar geleden?

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

Dat is heel moeilijk te voorspellen. De CD&V - SP.A-meerderheid heeft 4 zetels op overschot, zodat het niet denkbeeldig is dat ze, zelfs in geval van een serieus verlies, toch kunnen verder werken...

Groen hoopt zo veel mogelijk kiezers te kunnen overtuigen om te kiezen voor een positief en daadkrachtig beleid. Je kan als partij immers maar zo veel verwezenlijken als je kan rekenen op de steun van de bevolking.

Wat is van belang in uw gemeente?

De kordate aanpak van de verkeersonveiligheid in het centrum, maar ook in Noorderwijk en Morkhoven, en het sluikstorten zijn enorm belangrijk om het vertrouwen van de burgers te herstellen.

Daarnaast moet Herentals opnieuw een aantrekkelijke stad worden om te wonen, te winkelen, naar school te gaan of een avondje te gaan stappen. De uitdagingen zijn dan ook groot: De meerderheid liet de laatste cinema immers verdwijnen en er ontbreekt een stevig kleinhandelsbeleid. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen - en een foto van uzelf - door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners