Peter Van Kemseke (CD&V) – Vilvoorde

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

Vilvoorde staat voor een tweesprong. Eén weg zit vol bochten en loopt onvermijdelijk dood: de weg van ‘alles beloven aan iedereen’, gebrek aan visie en – zoals Vilvoorde de laatste jaren helaas te vaak in het nieuws kwam – ergerlijke politieke rivaliteit. De andere weg is lijnrecht, recht op doel, vanuit een duidelijke maar realistische visie op stadsvernieuwing, met politici die samenwerken rond degelijk en financieel verantwoord bestuur. De inzet van de gemeenteraadsverkiezingen is ervoor te zorgen dat Vilvoorde de komende zes jaar resoluut die tweede weg opgaat.

Dat betekent kiezen voor politici die durven kiezen, en die beseffen dat een euro maar één keer kan worden uitgegeven. Vanuit mijn ervaring in de Europese en federale politiek weet ik dat een overheid niet alles kan financieren (helaas misschien), maar dat tegelijk een overheid – door gerichte keuzes – wel degelijk een verschil kan maken, ook op lokaal vlak. Dat veronderstelt een zeker ‘sérieux’. Hopelijk spreekt de Vilvoordenaar zich dus in oktober uit voor ernstige politici die duidelijk zeggen wat kan, maar ook wat niet kan. Op dat vlak kunnen de komende verkiezingen de rol van scheidsrechter spelen.

Wie worden de winnaars? Wie de verliezers?

Ik wil hier niet het cliché gebruiken dat ‘de bevolking’ de winnaar moet zijn. Dat is evident, zeker voor lokale verkiezingen die over lokale thema’s (horen te) gaan. Wat het politiek landschap in Vilvoorde betreft: dat is momenteel vrij onvoorspelbaar, maar ik verwacht geen politieke aardverschuiving in het voor- of nadeel van één partij.

Als de inwoners kiezen voor ernstige, positief ingestelde politici, kan de uitslag misschien nog wel verrassingen opleveren. Hoe dan ook verwacht ik dat Vilvoorde na de verkiezingen (opnieuw) een vrij brede coalitie zal krijgen. Maar laat de kiezer daar maar over oordelen.

Wat speelt in uw gemeente?

Ik zie twee grote thema’s. Ten eerste: de stad moet prioritair tussenkomen op die domeinen waar ze – soms door kleine ingrepen – werkelijk hefbomen heeft om (bij) te sturen: veiligheid (inclusief veilige verkeersinfrastructuur), betaalbaar wonen (ook voor wie het minder goed heeft), vlottere mobiliteit (we staan met zijn allen teveel stil!), toerisme, buurtwerking, de plaats van het Nederlands,…

En als professor in Leuven die vaak in contact komt met talentrijke jongeren wil ik één prioriteit in het bijzonder vermelden: het ondersteunen van jongeren zodat die in Vilvoorde blijven en de stad mee helpen uitbouwen.

Ten tweede: het heeft geen zin radicaal voor verandering te gaan als de mensen om wie het draait – de inwoners – daar niet bij betrokken zijn. Vilvoorde verandert snel, net als alle centrumsteden. Dat is onvermijdelijk, en op zich goed. Voor velen gaat die verandering echter te snel. Vandaar het belang van overleg met verenigingen en organisaties van doelgroepen (senioren, jongeren, inwoners met een handicap, handelaars, ondernemers, cultuurgangers, sportliefhebbers,…). Ook dat is een belangrijke uitdaging. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen – en een foto van uzelf – door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Partner Content