Peter Reekmans (LDD) is actiefste Vlaams parlementslid

Peter Reekmans © BELGA

Deze legislatuur was LDD’er Peter Reekmans het actiefste lid van het Vlaams Parlement. Fractieleiders Elisabeth Meuleman (Groen) en Matthias Diependaele (N-VA) relativeren het belang van duizenden initiatieven.

Peter Reekmans (LDD) was deze legislatuur het actiefste lid van het Vlaams parlement. Dat blijkt uit cijfers die Zewerkenvoorjou.be, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, verzamelde. De Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) nam het minst initiatief. “Er is natuurlijk een verschil tussen een actief en een goed parlementslid”, reageert Reekmans.

Peter Reekmans nam deze legislatuur 1.992 initiatieven, gemiddeld 35 per maand. Het gaat om interventies in de plenaire vergadering en wetgevende voorstellen, maar vooral om schriftelijke vragen aan ministers (1.459). Reekmans wordt gevolgd door Jos De Meyer (CD&V) en Lode Vereeck (tot voor kort LDD, nu Open VLD).

“Het actiefste parlementslid is natuurlijk niet noodzakelijk het beste, maar ik weet wel zeker dat iemand die weinig initiatief neemt, geen goed parlementair kan zijn”, zegt Peter Reekmans. “Ik hou enorm veel zituren, ook toen ik nog geen burgemeester was (van Glabbeek, red.), en de vragen die ik daar krijg, zet ik om in parlementaire initiatieven”, verklaart de LDD’er zijn hoge aantal schriftelijke vragen.

‘Werk in parlement is meer dan vragen stellen’

“Het werk in het parlement is meer dan het stellen van vragen en het indienen van decreten”, verdedigt hekkensluiter Marc Van de Vijver (18 initiatieven) zich. “Ik heb me de voorbije jaren vooral bezig gehouden met streekdossiers. Dat betekent inderdaad dat ik in het theater van het parlement niet voortdurend initiatieven heb genomen. Ik ben meer bezig geweest met lobbywerk.”

Fractieleiders Elisabeth Meuleman (Groen) en Matthias Diependaele (N-VA) relativeren het belang van duizenden initiatieven. “Bart De Wever staat bijvoorbeeld op de 122ste plaats in de rangschikking en je kan toch moeilijk beweren dat hij niet op het politieke debat heeft gewogen”, zegt Diependaele. “Maar: veel burgemeesters verwaarlozen hun parlementair werk.” “Sommige parlementsleden stellen zo veel mogelijk schriftelijke vragen”, geeft Meuleman aan. De Groen-fractieleidster noemt Philippe De Coene (SP.A) als voorbeeld van een parlementair die niet voortdurend initiatief neemt, maar toch sterk werk levert rond cultuur.

CD&V, N-VA en SP.A vaakst aanwezig in plenaire vergadering

Uit de gegevens van de Universiteit Antwerpen blijkt dat de regeringspartijen (CD&V, N-VA en SP.A) het vaakst aanwezig zijn in de plenaire vergadering. In de commissies steekt N-VA erbovenuit, maar de onderzoekers wijzen erop dat kleine partijen minder parlementsleden hebben, en dus moeilijker alle zittingen, die vaak tegelijk plaatsvinden, kunnen bijwonen.

Uit de studie blijkt voorts dat Vlaams parlementsleden niet vaak aan bod komen in de nieuwsuitzendingen van VTM en VRT: gemiddeld 6,7 keer in vier jaar tijd. De parlementsleden van Vlaams Belang en LDD worden het vaakst opgevoerd. De tv-aandacht is binnen de partijen wel erg ongelijk verdeeld: bij Vlaams Belang zijn bijvoorbeeld liefst 146 van de 164 vermeldingen op het conto van Filip Dewinter te schrijven. Vijfenveertig parlementsleden kwamen geen enkele keer aan bod in de nieuwsuitzendingen. Het doorsnee parlementslid vervult tot slot 6,4 mandaten, waarvan er gemiddeld 2,3 betaald zijn. Open VLD’ers vervullen de meeste mandaten, gevolgd door SP.A’ers en N-VA’ers. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content