Peter Praet (ECB): 'België heeft geen marge meer'

04/08/12 om 05:04 - Bijgewerkt om 05:03

Peter Praet, de Belgische hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwt dat ons land sneller moet hervormen. Anders is het te kwetsbaar voor de financiële markten.

Het overheidsapparaat in België moet efficiënter worden en de arbeidsmarkt flexibeler, zegt Praet in een interview in De Standaard. "Door de crisis hebben landen als Italië, Frankrijk en België tien jaar verloren om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. Alle problemen moeten nu tegelijk aangepakt worden. Er is geen marge meer."

Niet zelfgenoegzaam worden

Gelukkig doet België het "relatief goed in deze verschrikkelijke omstandigheden", maar Praet vreest dat ons land daardoor zelfgenoegzaam gaat worden.

"Nu zitten de omstandigheden mee. Maar dat kan snel veranderen. Ik zeg altijd aan de politici: wees op uw hoede voor de financiële markten. België blijft kwetsbaar."

Overheid hervormen

De topprioriteit is voor Praet de hervorming van het overheidsapparaat in brede zin. "Dat is vandaag nog altijd bijzonder inefficient." Toch is het volgens hem een heilig huisje waaraan de meeste Belgische politieke partijen in volle aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen niet durven raken.

Ook de arbeidsmarkt moet worden aangepakt. Nog belangrijker dan de loonindex is volgens Praet het flexibeler maken van de Belgische arbeidsmarkt in haar geheel. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners