Peter Mertens: 'Zonder PVDA in parlement zullen PS-beloftes vervallen'

16/03/14 om 17:37 - Bijgewerkt om 17:37

Zowel minister van Financiën Koen Geens (CD&V) als minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) als PVDA-voorzitter Peter Mertens heeft zich kritisch uitgelaten over de fiscale voorstellen van de PS.

Peter Mertens: 'Zonder PVDA in parlement zullen PS-beloftes vervallen'

Peter Mertens, voorzitter PVDA+ © BELGA

Geens zei op RTL-TVI verbaasd te zijn dat zowel de Franstalige socialisten als liberalen een aanpassing aan de notionele intrestaftrek naar voren schuiven.

De CD&V-minister onderstreepte dat grote ondernemingen in sectoren die veel werkgelegenheid genereren net om continuïteit vragen.

Het voorstel van een lastenverlaging van de MR is volgens hem 'onbetaalbaar', terwijl de plannen van de PS 'onhaalbaar' zijn. 'Het gaat om twee nogal onrealistische plannen', aldus Geens.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) noemde het op de RTBF 'bizar' dat de PS 'maatregelen als Hollande' wil invoeren, terwijl de Franse president de minst populaire uit de geschiedenis van de Franse republiek is.

Het socialistische programma is volgens De Croo ook ingegeven door nervositeit, door de concurrentie van PVDA ter linkerzijde.

PVDA-voorzitter Mertens is er van overtuigd dat de PS de hete adem van zijn partij voelt. Hij wil de partij onder druk blijven zetten 'om ze na 22 jaar beloftes eindelijk een aantal te laten invullen'.

Dat zal volgens Mertens pas gebeuren als de PS de hete adem van zijn partij ook in het parlement zal voelen, zoniet zullen de beloftes de dag na de verkiezingen vervallen.

Het beste dat PS en SP.A kunnen doen is de kiezers oproepen om voor PVDA te stemmen, ging Mertens voort.

Hij hoopt op 25 mei vijf zetels op federaal vlak te halen: drie in Wallonië, één in Brussel en minimum één in Antwerpen.

'PVDA zal niet alles oplossen, maar wie willen mensen helpen om zich te organiseren en bewust te maken om druk van onderuit te kunnen uitoefenen', luidt het. (Belga/KVDA)

Onze partners