Peter Mertens: 'Er is genoeg voor iedereen, maar de koek is verkeerd verdeeld'

19/09/15 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

Bron: Moneytalk

"Op 15 jaar, en in volle economische crisis, is onze rijkdom met 40 procent toegenomen. Dat is enorm, maar jammer genoeg is de koek verkeerd verdeeld", zo zei PVDA-voorzitter Peter Mertens op ManiFiesta, het feest van de solidariteit dat vrijdag en zaterdag voor de zesde keer in Bredene plaatsvond.

Peter Mertens: 'Er is genoeg voor iedereen, maar de koek is verkeerd verdeeld'

Peter Mertens (PVDA+) © BELGA

Na het sociaal protest in het najaar van vorig jaar redde de regering-Michel haar hachje dankzij de belofte van CD&V-vicepremier Kris Peeters voor een taxshift, maar daar is volgens PVDA niets van in huis gekomen. De regering belooft iedereen 100 euro per maand. "Zeg het ons, Charles Michel, waar is die 100 euro?", vroeg Peter Mertens.

"Alleen al met de verhoging van de btw op elektriciteit en de verhoging van accijnzen zal een gezin met twee kinderen 600 euro inleveren. Per jaar", wierp hij de premier voor de voeten.

"Altijd dezelfde kant word gereponsabiliseerd"

Het is volgens de PVDA-voorzitter altijd dezelfde kant die gereponsabiliseerd moet worden. "We moeten de zieken responsabiliseren, zegt minister Maggie De Block. Dat is blijkbaar het grootste probleem in onze samenleving. Niet de dieven van LuxLeaks of de criminelen van SwissLeaks", sneerde Mertens. Waar is de controle-arts die de patroons na twee maanden op controle roept en vraagt hoeveel jobs ze gecreëerd hebben, vroeg hij zich af.

PVDA wil een totaal andere energiepolitiek, die de confrontatie durft aan te gaan met Electrabel-Suez en andere energiemonopolies, en een ander soort economie, die niet vertrekt vanuit de rendementen van oliegiganten en energiereuzen, maar een economie die klopt op het ritme van de planeet en die vertrekt van de noden van de mensen.

Peter Mertens verwierp een militair ingrijpen als antwoord op de vluchtelingencrisis: "Er moet een einde komen aan de interventionistische oorlogspolitiek. (...) Laten we de vluchtelingencrisis aanpakken met menselijkheid, met steun en met empathie". (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners