Peter De Roover derde plaats op Antwerpse N-VA-Kamerlijst: 'N-VA is geen revolutionaire partij'

30/01/14 om 07:42 - Bijgewerkt om 12:11

Peter De Roover, een van de meest vooraanstaande figuren van de Vlaamse beweging, krijgt de derde plaats op de N-VA-Kamerlijst in Antwerpen. 'Ik wil clichés over het Vlaams-nationalisme ontkrachten.'

Peter De Roover derde plaats op Antwerpse N-VA-Kamerlijst: 'N-VA is geen revolutionaire partij'

© Vtm

"Ik wil duidelijk maken dat het Vlaams-nationalisme een positief project is", reageert Peter De Roover op zijn plek op de N-VA-lijst in De Ochtend op Radio 1. "Al zal het wel een aanpassing worden", geeft hij toe. "Ik treed uit mijn comfortzone."

De Roover is al langer een invloedrijke figuur in N-VA-kringen. Hij komt uit een Vlaams-nationalistisch nest en is werkzaam als chef-politiek bij het maandblad Doorbraak. "N-VA geeft met deze hoge plek een duidelijk signaal aan haar achterban: het Vlaams-nationalistische gedachtegoed wordt niet verloochend", zegt De Roover.

"Ik wil mij intellectueel inzetten om clichés over het Vlaams-nationalisme te ontkrachten en mee te werken aan een positief project."

Geen revolutionaire partij

"Het was uiteraard al lang duidelijk dat ik me in de politieke stroom van de N-VA bevond, maar tot op heden was ik geen lid van de partij. Ik vond voldoende andere mogelijkheden om mij buiten de politiek te engageren voor de Vlaamse zaak", zegt De Roover op de radio. "Maar op een gegeven moment vraag je je af of je niet alles eens geschreven hebt. En de verkiezingen van 2014 lenen zich nu eenmaal perfect om mee aan de kar te trekken."

De Roover die in het verleden enkel verantwoording aan zichzelf moest afleggen, zal nu moeten samenwerken met partijgenoten die hij in het verleden wel eens tegen de schenen schopte. "Dat wordt aanpassen, maar ik ga niet met een revolver staan zwaaien om bepaalde dingen erdoor te krijgen, wij spelen het spel mee, wij zijn geen revolutionaire partij." Toch geeft de leraar ook toe dat hij "te oud geworden is om braaf te luisteren en dat hij wil opgemerkt worden."

'Half parlement'

Opvallend is wel dat De Roover wordt ingezet op federaal niveau terwijl zijn expertise, onderwijs, dichter aanleunt bij het Vlaamse. "Dat is net het probleem van ons systeem, je moet altijd kiezen voor een half parlement."

De Roover zal ophouden met schrijven voor Doorbraak en zal nog tot het einde van het schooljaar voor de klas staan. "Kiezen is altijd een beetje verliezen", klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners