Peter De Keyzer: Akkoord N-VA-PS kan duurzaam zijn

14/06/10 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

"Misschien hebben de N-VA en de PS nu voldoende armslag om de staatshervorming en andere akkoorden te realiseren waar CD&V niet in gelukt is."

Peter De Keyzer, hoofdeconoom beurshuis Petercam: De ongeziene overwinning van de N-VA en de PS, twee tegenpolen, is een duidelijke stem voor een new deal. Deze verkiezingsuitslag kan betekenen dat we vertrokken zijn voor maandenlange onderhandelingen. Maar misschien hebben de N-VA en de PS nu voldoende armslag om de staatshervorming en andere akkoorden te realiseren waar CD&V niet in gelukt is. Als de N-VA en de PS tot een akkoord kunnen komen, zal het een akkoord zijn dat de tand des tijds kan doorstaan.

Na de verkiezingen van 2007 konden we ons lange onderhandelingen permitteren. Vandaag niet, want de financiële markten volgen ons nu van veel dichterbij. Als de regeringsonderhandelingen opnieuw zo lang duren, riskeren we dat onze langetermijnrente stijgt ten opzichte van de Duitse, en wordt het duurder om onze staatsschuld te financieren. Lange onderhandelingen zijn dus uit den boze.

Lees meer over:

Onze partners