Pessimisme over Beke

13/04/11 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) kan nog niet veel vooruitgang voorleggen. Hij zou tegen het einde van de paasvakantie zijn positie in vraag willen stellen.

Onderhandelaar Wouter Beke, probeerde de voorbije weken vooral de standpunten van de verkiezingsoverwinnaars PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen. Hij bracht dinsdag verslag uit over zijn werkzaamheden bij de diverse partijen.

Meerdere kranten laten verstaan dat de onderhandelingen op sterven na dood zijn. Ze zijn "verworden tot schijnmanoeuvers", schrijft De Standaard. "Zo dood als een pier", luidt het in De Morgen. De Franstalige partijvoorzitters zouden ontgoocheld zijn in het werk van Beke. In La Libre Belgique zegt één van de betrokkenen dat wat Beke voorlopig op tafel heeft gelegd "een achteruitgang betekent", die in bepaalde hoofdstukken "zelfs onder de nota van Bart De Wever gaat".

Beke zou over tien dagen, aan het einde van de paasvakantie, willen evalueren of er nog een doorbraak kan komen. Tegen die tijd moet de ontslagnemende regering ook klaar zijn met het Europees semester, het begrotingstraject en hervormingsplan dat ons land bij Europa moet indienen. De N-VA vindt dat dit niet kan zonder het vertrouwen van het parlement te vragen. (Belga)

Onze partners