Personenpartij haalt uit naar Rom-zigeuners

20/08/10 om 20:41 - Bijgewerkt om 20:41

Volgens Kamerlid Laurent Louis kunnen ze enkel overleven dankzij diefstal of smokkel. Het centrum voor racismebestrijding onderzoekt de zaak.

In Franstalig België is ophef ontstaan over uitlatingen van Kamerlid Laurent Louis van de Parti Populaire. Hij had verklaard dat Rom-zigeuners enkel kunnen overleven door diefstal of smokkel.

Louis, het enige Kamerlid van de Parti Populaire/Personenpartij van Mischaël Modrikamen, verklaarde dat op zijn Facebookpagina naar aanleiding van de uitzetting van Rom-zigeuners in Frankrijk. Volgens Louis moeten de zigeuners om te overleven op een bepaald moment hun toevlucht zoeken tot gebedel of tot diefstal en smokkel.

Volgens de RTBF gaan die verklaringen in hoofde van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding te ver. Het centrum meent dat de uitlatingen van Louis aanzetten tot discriminatie en racisme en sluit niet uit dat het actie onderneemt tegen hem.

CDH reageerde vrijdag verontwaardigd op de uitspraken van Louis. De partij hekelt het 'racistisch' amalgaam dat hij maakt door een verband te leggen tussen Rom-zigeuners die afkomstig zijn uit Oost-Europa en delinquentie in België.

De Personenpartij stuurde vrijdagavond een mededeling rond waarin ze haar steun uitspreekt voor het veiligheidsbeleid in Frankrijk. De partij betreurt het taboe dat in België heerst over de Rom-zigeuners en het lakse beheer van de migratiestromen.

Onze partners