Pers aan banden bij opening nieuwe parlementaire jaar

12/10/10 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

Om al te grote drukte in de gangen van het parlement te vermijden, wordt de bewegingsvrijheid van de pers beperkt.

Dinsdagnamiddag wordt het nieuwe parlementaire jaar op federaal niveau geopend. Tot ongenoegen van de journalisten besliste Kamervoorzitter André Flahaut hun bewegingsvrijheid te beperken.

Flahaut (PS) schreef een brief aan de hoofdredacteurs om te melden dat de toegang voor de media wordt beperkt tot de perstribunes en -lokalen en het peristilium. De voorzitter wil daarmee een overrompeling van camera's en journalisten in de gangen van het parlement vermijden.

De journalistenbond (AVBB) reageerde boos op die maatregelen en vroeg aan Flahaut om ze in te trekken. Ook vanuit de politiek kwam er protest. De zaak werd dinsdagmiddag aangekaart tijdens de vergadering van de fractievoorzitters in de zogenaamde 'conferentie van de voorzitters'.

Na afloop bleek dat Flahaut in de loop van volgende week een vergadering belegt over de bewegingsvrijheid van de journalisten in het parlement. Hij zal dat samen met Senaatsvoorzitter Danny Pieters doen en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de pers.

Nadien volgt een gedachtenwisseling met de fracties en worden de maatregelen mogelijk aangepast. Maar voor de zitting van dinsdag 12 oktober verandert er niets.

Lees meer over:

Onze partners