'Per maand vertrekken 10 Belgen naar Irak of Syrië'

03/01/15 om 04:34 - Bijgewerkt om 04:33

Er zijn volgens de Belgische politie momenteel 184 landgenoten die vechten bij Islamitische Staat en bij Al-Nusra, de twee extremistische moslimmilities die in Syrië en in het geval van IS ook in Irak actief zijn. Maandelijks vertrekken volgens de politie 10 Belgen. Er zijn ook plusminus 100 Syriëgangers van wie men het spoor bijster is.

'Per maand vertrekken 10 Belgen naar Irak of Syrië'

Jan Jambon © Belga

Dat schrijft Le Soir.

Volgens de krant slaagt de federale politie er niet langer in de jihadisten via het internet te volgen. Wat de honderd of zo betreft die de politie uit het oog verloren heeft: die zijn ofwel dood ofwel verdwenen.

Le Soir wijst erop dat het pilootproject rond jihadisten, dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eerder deze week aankondigde, en waarbij een tegenstrategie zou ontwikkeld worden met anti-jihadistische propaganda, bij de politie niet op gejuich wordt onthaald. Het huidig gebrek aan strategie en middelen terzake vindt men daar verontrustend, aldus de krant. Het Europees project kan weliswaar ideeën aanbrengen, maar zonder middelen zullen die niet ver reiken, zegt men.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners