Pensioenvoorstel SP.A krijgt bijval van andere partijen

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) © Belga

Het voorstel van SP.A om de vaste pensioenleeftijd te vervangen door een systeem op basis van loopbaanduur, krijgt bijval van verschillende andere partijen.

In de plaats van een vaste pensioenleeftijd wil SP.A een gelijke loopbaan van 42 jaar voor iedereen. Wie start met werken – of zich als werkzoekend aanmeldt – op 18, moet dus op 60 recht krijgen op een volwaardig pensioen. Dat moet een transparanter, rechtvaardiger en betaalbaarder systeem geven.

Groen en CD&V deden al gelijkaardige voorstellen. Voor de groenen kan wel iedereen op de huidige wettelijke leeftijd van 65 met pensioen en sluiten ze vervroegde uittredingen niet uit. De pensioenleeftijd volledig lossen is immers ‘niet verstandig’, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. Hij vindt ook dat de socialisten teveel ‘schipperen tussen wettelijk pensioen en de tweede pijler’ en mist perspectief voor ouderen die vandaag een te laag pensioen hebben. Groen pleit alvast voor een basispensioen van 1.000 euro voor iedereen, onafhankelijk van de loopbaan, met supplement per gewerkt jaar.

CD&V gaat wel uit van een loopbaan van 45 jaar, maar bouwt tegelijk nog een maximumleeftijd in. Alle gelijkgestelde periodes worden bij CD&V ook meegerekend, net zoals in het SP.A-voorstel.

Open VLD-minister van Pensioenen De Croo merkt dan weer op dat het belang van de loopbaanduur ook in het huidige systeem al zal toenemen de komende jaren. Hij wacht voor een breed debat wel liever op de ‘uitgewerkte en becijferde hervormingsvoorstellen’ die de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 dit voorjaar zal maken.

N-VA reageert voorlopig niet op het SP.A-voorstel. De congresteksten van de Vlaams-nationalisten behouden alvast de pensioenleeftijd van 65, maar leggen de focus eveneens meer op de loopbaanduur door te pleiten voor een bonus-malus naargelang het aantal effectief gewerkte jaren. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content