Peiling VRT/DS: N-VA groeit niet langer door, Kris Peeters populairder dan Bart De Wever

16/03/12 om 18:21 - Bijgewerkt om 18:21

(Belga) De recente peiling van VRT en De Standaard leert dat de N-VA niet langer groeit. De partij van Bart De Wever haalt 33,5% van de kiesintenties, wat nog 5,3% beter is dan bij de verkiezingen van juni 2010, maar 1,5% minder dan bij de peiling van oktober. De Wever is ook niet langer de populairste politicus. Hij moet Vlaams minister-president Kris Peeters laten voorgaan. Annemie Turtelboom (Open Vld) en Steven Vanackere (CD&V) maken een grote sprong voorwaarts.

Na N-VA blijft CD&V de tweede partij met 18% van de kiesintenties, wat licht meer (+0,4%) is dan in juni 2010, maar iets minder (-1,3%) dan bij de vorige peiling. Sp.a blijft met 14,5% op hetzelfde peil als bij de vorige stembusgang en peiling. Open Vld doet het nauwelijks beter dan bij de vorige peiling, 12,1 tegen 11,9% maar blijft 1,9% onder het resultaat van juni 2010. Vlaams Belang (9,4%) en Groen (9,3%) worden even groot, wat betekent dat de groenen een kloof van 5% hebben gedicht in vergelijking met de verkiezingen. LDD haalt 2,1%, wat 0,4% beter is in oktober maar nog steeds 1,6% onder het verkiezingsresultaat. Vlaams minister-president Kris Peeters stoot Bart De Wever van de eerste plaats in de politieke pop-poll. De CD&V-excellentie blijft met een kiespopentieel van 52% de N-VA-voorzitter met 2% voor. Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte blijft stevig op de derde plaats, gevolgd door Open Vld-minister Annemie Turtelboom die drie plaatsen stijgt, Hilde Crevits (CD&V) en CD&V-vicepremier Steven Vanackere, de grootste stijger van 12 naar 6. Bij de steekproef werden iets meer dan 1.000 mensen telefonisch ondervraagd tussen 27 februari en 11 maart. (KAV)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info