Peiling: Regering-Bourgeois moet nog aan vertrouwen werken

10/10/14 om 19:07 - Bijgewerkt om 19:07

Maar de helft van de Vlamingen heeft vertrouwen in de nieuwe Vlaamse regering, zo blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard. De N-VA blijft afgetekend de grootste partij.

Peiling: Regering-Bourgeois moet nog aan vertrouwen werken

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

Slechts 51 procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in de nieuwe Vlaamse regering. Minister-president Geert Bourgeois scoort met 54 procent niet veel beter. Zo blijkt uit een nieuwe peiling van VRT en De Standaard. De N-VA duikt in de eerste peiling sinds de verkiezingen van 25 mei onder de drempel van 30 procent, maar de daling met 2,5 procent is volgens de peilers te klein om statistisch significant te zijn.

SP.A en Open VLD doen haasje-over

De N-VA blijft met 29,9% wel afgetekend de grootste partij in Vlaanderen. CD&V blijft tweede met 20% rond (+1,5), terwijl sp.a met 15,7% ((+1,6) haasje-over speelt met Open Vld, die met 14,4% (-1,2) naar de vierde plaats zakt. Groen komt in de buurt van de 10% (9,8% of +1,3), terwijl Vlaams Belang (6,5%) en PVDA (3,2%) ter plaatse blijven trappelen.

Lage score is niet ongebruikelijk

De peiling werd door TNS Media afgenomen tussen 22 september en 3 oktober - in de periode net na de septemberverklaring - bij 1.323 Vlamingen. Dat Geert Bourgeois en zijn ploeg het minder goed doet dan zijn voorganger, is niet ongebruikelijk. Kris Peeters eindigde als minister-president op een score van 76 procent, maar startte met 60 procent. Daarmee boezemde hij bij aanvang evenveel vertrouwen in als Yves Leterme bij de zijn start als Vlaams regeringsleider. Leterme eindigde wel met 76 procent vertrouwen.

De aanvangsscore van beide christendemocratische minister-presidenten ligt dus een stukje hoger dan hun N-VA-collega die met 54 procent tevreden moet zijn. Zijn ploeg strandt op een vertrouwen van 51 procent.

Bourgeois relativeert

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) relativeert de cijfers. Volgens zijn die ook het gevolg van de timing van de peiling, vlak na de Septemberverklaring. 'Het was in een periode waarin we heel moeilijke maatregelen aangekondigd hebben met de regering', vertelt hij aan de VRT.

(Belga / JH)

Lees meer over:

Onze partners