Peiling: N-VA verliest, maar blijft grootste partij

Theo Francken © Belga Image

In een nieuwe peiling blijft N-VA bijna zes procent onder het verkiezingsresultaat van 2014. Ook coalitiepartners CD&V en Open VLD doen het minder goed.

Volgens de driemaandelijkse peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL blijft N-VA de grootste partij van Vlaanderen, met 26,5 procent. Dat is 4,8 procent minder dan in de peiling van maart en bijna zes procent minder dan het verkiezingsresultaat. Ook coalitiepartners CD&V en Open VLD blijven onder hun verkiezingsresultaat van 2014. Bij de oppositie verliest enkel sp.a.

De peiling werd door onderzoeksbureau Ipsos uitgevoerd bij 1.000 Vlamingen, tussen 29 mei – de dag van de aanslag in Luik -, en 6 juni. De foutenmarge bedraagt drie procent. Tweede partij blijft CD&V. De christendemocraten blijven net boven de 15 procent en dus nog ruim drie procent onder hun verkiezingsresultaat. Open VLD wint 1,2 procent ten opzichte van maart, maar blijft met 13,9 procent nog ruim anderhalf procent onder het resultaat van 2014.

Oppositie

Bij de oppositie profiteert vooral Groen. Met 12,4 procent zit die partij bijna vier procent boven het kiesresultaat. De groenen springen zelfs nipt over de SP.A, die met 11,7 procent verder naar beneden zakt. SP.A haalde bij de verkiezingen nog 14 procent van de stemmen. Vlaams Belang zit net onder de tien procent, PVDA haalt met 6,2 procent de kiesdrempel in Vlaanderen.

Populairste politicus

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is de populairste politicus in Vlaanderen, voor zijn partijvoorzitter Bart De Wever en premier Charles Michel.

Ook bij 1.000 Walen is er gepeild. Daar blijft de PS de grootste partij, al zit die partij met 23,4 procent fors onder het kiesresultaat (32 procent). MR blijft de tweede partij met twintig procent. De PTB (of PVDA) valt wat terug en haalt nog 12,8 procent. Voor de derde plaats moeten de communisten nipt de groenen van Ecolo laten voorgaan (13,2 procent). Het CDH herstelt zich een klein beetje (9 procent). Opvallend hier is dat de radicaal rechtse Parti Populaire een sprongetje maakt en uitkomt op 7,3 procent.

In Brussel is een peiling afgenomen bij 532 mensen. De foutenmarge ligt er iets hoger, namelijk op 4,3 procent. De PS blijft er verliezen (14,2 procent) en moet nu DéFI laten voorgaan als tweede partij (15,4 procent). DéFI-voorzitter Olivier Maingain is er de populairste politicus. Aan Vlaamse zijde in Brussel is ook N-VA veruit de grootste, met 6,7 procent. Open VLD deelt de tweede plaats met Vlaams Belang

Partner Content