Peiling: N-VA torent hoog boven andere partijen uit

07/10/11 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:34

In de politieke peiling van De Standaard en de VRT geeft de N-VA, de partij van Bart De Wever, met 35 procent alle andere partijen het nakijken.

Peiling: N-VA torent hoog boven andere partijen uit

© Reuters

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, torent N-VA ver boven de andere partijen uit.

Met 35 procent laat de partij CD&V (19,3 procent) ver achter zich. SP.A en Open Vld volgen met 14,4 procent en 11,9 procent. Groen! klimt in de peiling met 9,2 procent boven het Vlaams Belang, dat met 8,2 procent op het laagste peil ooit belandt. LDD is nog 1,2 procent van de stemmen waard.

N-VA piekt, Vlaams Belang verliest

De peiling werd afgenomen bij 1.013 mensen tussen 15 en 30 september, de periode dat de akkoorden over BHV en de financieringswet werden afgesloten.

De N-VA doet het met 35 procent maar liefst 6,8% beter dan bij de verkiezingen van 2010. De partij lijkt vooral stemmen te halen bij het Vlaams Belang, dat 4,4 procent inlevert.

Uit de peiling blijkt dat Vlaams Belang zich nog enkel in Antwerpen kan handhaven, maar in andere provincies erg klein wordt. Ook LDD haalt enkel in West-Vlaanderen, de thuisbasis van Jean-Marie Dedecker, stemmen en ziet de aanhang meer dan gehalveerd in vergelijking met de laatste verkiezingen.

Groen! stijgt in vergelijking met de verkiezingen van 2010 met 2,1 procent, CD&V 1,7 procent, terwijl SP.a een half procent inlevert en Open VLD zich handhaaft. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners