Peiling: 'N-VA rukt op in centrumsteden en wordt primus in Aalst'

28/09/12 om 21:16 - Bijgewerkt om 21:16

N-VA blijft doorstomen in de peilingen. Ze zou overal goed scoren en in Aalst en Genk de CD&V van de troon stoten.

Peiling: 'N-VA rukt op in centrumsteden en wordt primus in Aalst'

© Belga

Een peiling van VRT en Het Laatste Nieuws in vijf centrumsteden bevestigt de trend van eerdere peilingen: de deelname van N-VA schudt de kaarten flink dooreen. Hoewel de partij enkel in Aalst de nummer 1 wordt, rukt N-VA naar twee in Mechelen en Oostende en knaagt aan het overwicht van CD&V in Genk en Kortrijk.

Dat N-VA de grootste wordt in Aalst, is niet verwonderlijk gezien de lijst aangevoerd wordt door ex-Open Vld'er Christophe D'Haese, Kamerlid Sarah Smeyers en Karim Van Overmeire, die zes jaar geleden met Vlaams Belang de grootste partij was in de Ajuinenstad. Opmerkelijk is wel dat de partij met 25,3% niet veel groter is dan Open Vld van Jean-Jacques De Gucht (22,2%). De CD&V van burgemeester Hilde Uyttersprot is pas vierde.

Vincent Van Qucikenborne pas vierde in Kortrijk

In Kortijk mag Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne zijn burgemeesterambities temperen aangezien zijn partij pas derde wordt, na de CD&V van burgemeester Stefaan De Clerck en sp.a. N-VA is vierde.

Bart Somers veilig in Mechelen

Burgemeester Bart Somers ziet in Mechelen N-VA tot op 3,8% naderen, maar stijgt licht naar 30,9%. De sp.a verliest pluimen maar doet het 16,7% een pak beter dan CD&V, die onder de 10% duikt.

SP.A stevig op kop in Oostende

In Oostende blijft sp.a autoritair de grootste met 40,3%. N-VA wordt tweede (17,9%), terwijl de overige partijen net boven (Open Vld van Bart Tommelein met 11,6%) of onder de 10% blijven.

CD&V verliest meerderheid in Genk

CD&V verliest in Genk haar absolute meerderheid, maar blijft met 34,8% een stuk groter dan ProGenk (sp.a, Groen en onafhankelijken, 22,7%), dat op de hielen gezeten wordt door N-VA (19,6%). Een verrassende vierde is PVDA (8,6%).

Ongeacht de vaak tegenvallende resultaten van hun partij scoren de zittende burgemeesters in de vijf centrumsteden het best in de pop poll. (Belga/SD)


Onze partners