Peiling: kwart Vlamingen heeft gestaakt of is dat van plan

08/12/14 om 06:52 - Bijgewerkt om 06:52

Een kwart van de Vlamingen heeft al gestaakt of is van plan om dat vandaag of volgende week te doen.

Peiling: kwart Vlamingen heeft gestaakt of is dat van plan

© Belga

Het Laatste Nieuws liet een (online) peiling uitvoeren bij 794 Vlamingen. Daaruit blijkt dat één op de tien Vlamingen zegt de afgelopen weken al gestaakt of betoogd te hebben tegen de plannen van de federale regering-Michel.

Nog eens 15 procent zegt vandaag/maandag het werk te zullen neerleggen tijdens de provinciale acties in Vlaams-Brabant en Brussel, of volgende maandag tijdens de nationale staking.

Volgens net geen twee op de drie Vlamingen (63 procent) hebben de betogingen tegen het beleid van premier Charles Michel (MR) overigens geen enkel nut, omdat er toch niets zal veranderen.

Nog opvallend: ruim acht op de tien (84 procent) staat achter een vermogenswinstbelasting.

Nieuwe acties

Wat dat laatste betreft is de liberale vakbond ACLVB bereid om de nationale staking van 15 december op te schorten indien er vanuit de regering een signaal wordt gegeven dat een vermogenswinstbelasting op de regeringstafel komt.

"We hebben het mandaat om de actie van 15 december op te schorten en te verplaatsen naar 2015 als er deze week een signaal komt vanuit de regering over een vermogenswinstbelasting", zegt voorzitter Jan Vercamst.

Zondag zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw al dat een vermogenswinstbelasting een eerste stap in de goede richting zou zijn.

Zet de regering de vakbonden voor "voldongen feiten", dan zullen de bonden bekijken welke nieuwe acties ze kunnen ondernemen in januari, aldus ABVV nog. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners