Peiling: 'Kans dat Bart De Wever burgemeester wordt levensgroot'

05/05/12 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Uit een peiling blijkt dat Bart De Wever in Antwerpen bijna 43 procent kan halen, tegen 25 procent voor de lijst van zittend burgemeester Patrick Janssens.

Peiling: 'Kans dat Bart De Wever burgemeester wordt levensgroot'

© Belga

Bart De Wever stevent af op een monsterscore bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Volgens een peiling die in Het Laatste Nieuws staat, N-VA zou 42,9 procent van de stemmen halen, terwijl de stadslijst van SP.A en CD&V maar 25,4 procent van de Antwerpenaars achter zich krijgt. De peiling werd telefonisch afgenomen bij 808 stemgerechtigde Antwerpenaars.

Volgens de peiling zou de N-VA met dat stemmenaantal 26 van de 55 zetels in de Antwerpse gemeenteraad in de wacht slepen, een zetel te weinig voor een absolute meerderheid. Daarmee is De Wever "incontournable" om burgemeester te worden, aldus politiek commentator van Het Laatste Nieuws Luc Van der Kelen.

Alvast een anderevraag uit de peiling lijkt dat ook te bevestigen: op de vraag "wie wil u als burgemeester" scoort De Wever nog beter: 46,5 procent kiest dan voor hem.

Stadslijst haalt 10 procent minder dan SP.A in 2006

De stadslijst van Patrick Janssens, met SP.A en CD&V, zou volgens de peiling 10 procent minder halen dan SP.A alleen in 2006. Het forse verlies voor de stadslijst is vooral opmerkelijk omdat de helft van
de Antwerpenaars tevreden is over het stadsbestuur en zijn of haar burgemeester.

Vlaams Belang zakt naar 13 procent

Voorts verliest Vlaams Belang meer dan de helft van zijn kiezers aan N-VA. De extreemrechtse partij zou in haar bakermat verschrompelen tot 13,1 procent. Groen zou onder aanvoering van Meyrem Almaci groeien tot 10,3 procent, Open VLD zakt naar 5,5 procent.

Voor de peiling van TNS Media werden 808 stemgerechtigde inwoners van Antwerpen telefonisch ondervraagd tussen vrijdag 27 en maandag 30 april 2012. Dat is een week nadat De Wever bekendmaakte dat hij de
lijst van zijn partij zou trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Kanttekening die Luc Van der Kelen maakte op Radio 1 is dat burgemeester Janssens nog niet met zijn campagne is begonnen. (Belga/SD)Onze partners