Peiling: De Block en Crevits remmen N-VA beetje af

19/05/14 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:14

In Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen haalt N-VA de 30 procent niet. Open VLD- en CD&V-boegbeelden als Maggie De Block en Hilde Crevits lijken een dam op te werpen, blijkt uit een peiling in die provincies.

Peiling: De Block en Crevits remmen N-VA beetje af

Hilde Crevits (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD) © Belga

Volgens een peiling van VTM, De Morgen en Het Laatste nieuws komt N-VA in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant rond de 25 procent uit. De beste score, maar opmerkelijk, want een stuk lager dan de 30 procent die de Vlaamsnationalisten scoorden in alle voorgaande peilingen. In een eerdere peiling van VTM, De Morgen en Het Laatste voor de provincie Antwerpen kwam N-VA zelfs uit op 34,8 procent.

Dat ligt aan absolute N-VA-kopstukken Bart De Wever en Liesbeth Homans. Het is die dynamiek die N-VA in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant parten speelt.

Daar botsen Vlaams minister Geert Bourgeois en Kamerlid Theo Francken op de sterkhouders van respectievelijk CD&V en Open VLD. Vlaams minister Hilde Crevits zou vanop de Vlaamse lijst 24,8 procent halen, Bourgeois 25,6 procent. In Vlaams-Brabant is Maggie De Block goed voor 21,7 procent. Francken steekt daar een beetje boven met 22,3 procent.

De Block doet daarmee fors beter op de federale lijst dan haar voorzitster Gwendolyn Rutten op de Vlaamse. Zij overtuigt in Vlaams-Brabant 14,9 procent.

Ook SP.A pakt in West-Vlaanderen kopstukkenbonus

SP.A doet het in West-Vlaanderen ook goed dankzij bekende koppen: Johan Vande Lanotte en John Crombez halen rond de 18 procent, flink beter dan andere peilingsresultaten. Voorzitter Bruno Tobback moet in Vlaams-Brabant tevreden zijn met een resultaat tussen 13 en 15 procent. Groen mag dan weer erg tevreden zijn met tweemaal 11 procent in die provincie.

Onze partners