Peiling: Charles Michel opvallend populair, N-VA onder 30 procent

08/05/15 om 17:33 - Bijgewerkt om 17:42

N-VA haalt geen electoraal voordeel uit de federale regeringsdeelname. Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden dan zakt de partij onder de dertig procent. De andere coalitiepartners, CD&V en Open VLD, gaan er wel lichtjes op vooruit.

Peiling: Charles Michel opvallend populair, N-VA onder 30 procent

© Reuters

Uit een nieuwe peiling uitgevoerd in opdracht van de VRT en De Standaard blijkt dat N-VA electoraal terrein verliest. Coalitiepartners CD&V en Open VLD gaan er net zoals Groen op vooruit. SP.A 'blijft ter plaatse trappelen.'

Stel dat er vandaag federale verkiezingen plaatsvinden, op wie zou u dan stemmen. Die vraag werd tussen 20 april en 3 mei voorgelegd aan 1.032 proefpersonen. In dat geval zou N-VA onder de dertig procent zakken. Al blijft ze met 28,5 procent nog steeds de grootste partij van Vlaanderen.

De andere meerderheidspartijen daarentegen, zouden niet "afgerekend" worden voor hun deelname aan Michel I. CD&V zou de grens van 20 procent net halen en Open VLD zou met 16,1 beter scoren dan tijdens de verkiezingen van 2014.

Oppositie

Wat de oppositie betreft,zit vooral Groen in de lift, met een stijging van 3,1 procent in vergelijking met de vorige verkiezingen, waardoor de partij aftikt op 11, 6 procent. SP.A daarentegen stijgt niet en blijft hangen op 14,3 procent.

Geert Bourgeois (N-VA)

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

Vlaams Belang blijft kiezers verliezen en zou met 5,8 procent maar net boven de kiesdrempel uitkomen. PVDA zou slechts 1,4 procent van de stemmen kunnen binnenhalen, mochten het vandaag verkiezingen zijn.

Premier Charles Michel (MR) is met een vertrouwensscore van 69 procent erg populair voor een Waals politicus. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is met 57 procent een stuk minder populair. (AVE)

Onze partners