Peiling: Antwerpenaars sterk verdeeld over BAM-tracé

08/03/14 om 04:35 - Bijgewerkt om 04:36

In Antwerpen leeft er grote onenigheid over de keuze van de Vlaamse regering voor het BAM-tracé. Vier op de tien bevraagden willen dat de actiegroepen hun verzet staken, drie op de tien willen dat niet.

Peiling: Antwerpenaars sterk verdeeld over BAM-tracé

Anti-Oosterweel-actievoerders Wim Van Hees van Ademloos (L) en Manu Claeys van stRAten-generaal na winst in het eerste referendum in 2009. © BELGA

Dat besluiten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uit een bevraging. Ook een nieuw referendum kreeg ook meer tegen- dan voorstanders.

In de stelling dat het BAM-tracé de goede keuze was, kan 32 procent zich vinden, terwijl 34,8 procent het oneens is. Een derde van de ondervraagden had geen mening. Zowat vier op de tien ondervraagden denkt wel dat de situatie voor mensen in de buurt van het tracé 'onleefbaar' zal worden. Een kwart denkt daar anders over.

Nieuw referendum

Volgens bijna de helft van de ondervraagden (46,1%) ging de Vlaamse regering in tegen de uitslag van het referendum van 2009. Slechts 17,4 procent is het daar niet mee eens. Van een nieuw referendum moet 43,7 procent niet weten, 28,9 procent wil wel opnieuw een stem uitbrengen. Een nieuw referendum zou dus wel kunnen, aangezien daarvoor de handtekeningen nodig zijn van tien procent van de inwoners, argumenteert Gazet van Antwerpen.

Mobiliteit boven milieu

Tot slot denkt 43,8 procent van de bevraagden dat het BAM-tracé vooral goed is voor wie buiten Antwerpen woont. Iets wat slechts 17,2 procent tegenspreekt. Wel vindt ook 40,3 procent van de ondervraagde Antwerpenaars het oplossen van de mobiliteitsproblematiek belangrijker dan de effecten op het milieu. Iets waar 31,8 procent het niet mee eens is.

Het onderzoek is uitgevoerd door iVOX, tussen 27 februari en 4 maart. Duizend Antwerpenaren zijn ondervraagd, "representatief naar geslacht, leeftijd, diploma, stemgedrag en district." (Belga/TV)

Onze partners