Pegida wil ook in Vlaanderen op straat komen

14/01/15 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Bron: Nest

Pegida Vlaanderen polst via haar Facebookpagina om zaterdag 24 januari een eerste actie te houden in Vlaanderen. De community telt sinds haar oprichting, ruim een week geleden, meer dan 4.000 'likes'.

Pegida wil ook in Vlaanderen op straat komen

© Reuters

De beweging is sinds 6 januari op Facebook actief en stelt haar leden woensdag voor om op zaterdag 24 januari om 18.00 uur aan het Frans Consulaat in Antwerpen op straat te komen.

"Vanuit Vlaanderen ondersteunen wij de PEGIDA-beweging in Duitsland: tegen de islamisering van het Avondland en tegen de moslimterreur", luidt in een beknopte omschrijving. In een lange beschrijving roepen de initiatiefnemers op tot een een beweging "Vlativa" of voluit 'Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland! '

Vlativa omschrijft meteen ook dertien strijdpunten, zoals enkel nog een beperkte opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebied en politiek vervolgden 'tot de rust is weergekeerd'. Daarnaast eisen ze meer middelen voor politie, douane en grensbewaking 'om de veiligheid te verzekeren en een echte grenscontrole te herstellen'.

Zwarte piet

De beweging meent onder meer dat 'criminele asielzoekers hun recht op asiel hebben verspeeld' en zeggen dat 'haatpredikanten' het land uit moeten. Verder staat dat 'vrouwonvriendelijke en gewelddadige ideologieën niet thuishoren in Europa'. Volgens hen is 'de christelijke-Europese cultuur de cultuur van het Westen' en die moet 'beschermd en behouden blijven'.

Ze zeggen 'neen aan de islamisering met ritueel slachten, gescheiden zwemuren, verplicht halal-eten in scholen, verwijdering en aanpassing van historische monumenten, teloorgang van historische volkstradities als kerststallen en zwarte piet'.

Naast de Facebookpagina Pegida Vlaanderen is er ook een website www.pegidavlaanderen.be, met dezelfde beginselverklaring en een oproep om geld te doneren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners