Pegida Vlaanderen komt vanavond op straat in Gent

13/04/15 om 16:59 - Bijgewerkt om 17:27

Vanavond demonstreert Pegida Vlaanderen in Gent. In tegenstelling tot de bijeenkomst in Antwerpen, kreeg de anti-islambeweging deze keer wel de toelating van het stadsbestuur. Op hetzelfde moment houdt Hart boven Hard een volksfeest.

Pegida Vlaanderen komt vanavond op straat in Gent

© Twitter/@WouterBruyns

Vanavond om 20u verzamelt Pegida Vlaanderen op het Sint-Baafsplein in Gent voor een manifestatie. Nadat een eerdere bijeenkomst in Antwerpen verboden was door het stadsbestuur, gaf de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) wel toestemming om te betogen.

Een echte betoging wordt het evenwel niet. De leden mogen een uur lang een bijeenkomst houden, en kregen een lijst van regels waaraan ze zich moeten houden. Pegida betoogt tegen wat het zelf 'de islamisering van Europa' noemt.

'Zelfs al vind ik de mening van Pegida verwerpelijk, als burgemeester moet ik hen de kans geven om die te uiten', stelde Termont vorige week in Terzake.

Rudy Van Nespen, de woordvoerder van Pegida Vlaanderen stelde in De Morgen dat hij hoopt om het aantal manifestanten van in Antwerpen te evenaren. Toen kwamen er ongeveer 300 mensen opdagen.

'Stem van verdraagzaamheid'

Op hetzelfde moment wordt in het Rabotpark een volksfeest georganiseerd door de burgerbeweging Hart Boven Hard. 'Bedoeling is om een stem van verdraagzaamheid laten horen, een antwoord aan wie verdeeldheid en haat zaaien.'

Zij rekenen op ongeveer 1.000 bezoekers.

Pegida Vlaanderen is de Vlaamse vleugel van de Duitse Pegida-beweging. In Dresden komen al wekenlang mensen op straat om te betogen tegen de islamisering van Europa. Hun aantal neemt de laatste weken wel af. Pegida Vlaanderen kwam voor het eerst op straat, in Antwerpen. Wie is in Vlaanderen de drijvende kracht achter de anti-islambeweging?

(JH)

Lees meer over:

Onze partners