Peeters ziet 'kamikazecoalitie' niet zitten: 'Enkel met MR lukt niet' (video)

25/06/14 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:46

Kris Peeters (CD&V) reageert ontgoocheld op de 'neen' van CDH op de nota van informateur De Wever (N-VA). 'Al biedt de afwijzing wel het voordeel van de duidelijkheid.'

Peeters ziet 'kamikazecoalitie' niet zitten: 'Enkel met MR lukt niet' (video)

© Belga

Uittredend minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert ontgoocheld op de "neen" van CDH op de nota van informateur Bart De Wever (N-VA). Peeters laat nu het initiatief aan koning Filip en wil geen enkele resterende formule volledig uitsluiten. "Maar één met enkel MR aan Franstalige kant lijkt me weinig levensvatbaar", zegt hij. "We hebben een robuuste, solide regering nodig die moeilijke beslissingen kan nemen."

Peeters had naar eigen zeggen veeleer een "ja, maar" of "neen, tenzij" verwacht van CDH en had met CD&V ook na de verklaring van CDH-voorzitter Benoît Lutgen nog "constant contact" met de Franstalige zusterpartij. "Maar het was duidelijk een ferme 'neen'. Dat is zeer spijtig, maar het biedt wel het voordeel van de duidelijkheid", aldus het CD&V-kopstuk.

'Inhoudelijk liet nota voldoende ruimte'

"Het lijkt me dat meneer Lutgen vooral vond dat er te weinig vertrouwen aanwezig is om verdere gesprekken te voeren. Inhoudelijk liet de nota van de informateur in ieder geval voldoende ruimte."

Peeters vindt dat CD&V de voorbije weken "heel veel geïnvesteerd heeft om een centrumrechtse meerderheid mogelijk te maken" en stelt dat zijn partij ook voor elke andere resterende formule "constructief zal meewerken indien we er de prioriteiten van ons 3D-plan in terugvinden". Dat wil echter niet zeggen dat CD&V nu de volgende informateur moet leveren, vindt hij. "Daarvoor lijken anderen me beter geschikt te zijn." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners