Peeters vraagt overleg met Di Rupo over staatshervorming

22/01/12 om 12:54 - Bijgewerkt om 12:54

Na de onduidelijkheid over de gevolgen voor de fiscale aftrek van hypothecaire leningen door de staatshervorming, vraagt Vlaams minister-president Kris Peeters overleg met premier Di Rupo.

Peeters vraagt overleg met Di Rupo over staatshervorming

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil dat premier Elio Di Rupo (PS) met de deelstaten overleg gaat plegen over de uitvoering van de staatshervorming. Dat moet vermijden dat bij de burgers onduidelijkheid rijst over de toekomst van de kinderbijslag of de dienstencheques, betoogde Peeters in het VRT-programma "De Zevende Dag".

Onduidelijkheid

Volgens Peeters bewijst de recente onduidelijkheid rond de toekomst van de hypothecaire aftrek dat er overleg moet georganiseerd worden over de overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten.

"De premier moet zorgen voor overleg in de transitieperiode. Het is heel belangrijk dat de premier aan de deelstaten duidelijk maakt hoe de staatshervorming gaat uitgevoerd worden", zo nodigde Peeters Di Rupo uit om een "een initiatief" te nemen.

Di Rupo bracht sinds zijn aantreden in december nog geen bezoek aan de deelstaten. Peeters hoopt dan ook dat de premier na zijn bezoekjes aan de leiders van de buurlanden ook bij de leiders van Vlaanderen, Wallonië en Brussel op bezoek zal komen. "Mocht hij dat willen, dan kan dat direct georganiseerd worden", zei Peeters.

Tempo staatshervorming opdrijven

Peeters wil ook het tempo van de staatshervorming opdrijven. Het uitvoeringscomité, waarin de federale regeringspartijen en de groenen de hervormingen concreet zullen uitwerken, mag volgens de Vlaamse minister-president niet wachten tot maart om bijeen te komen.

Peeters zelf verwacht op 15 februari het rapport van de Vlaamse administratie over de impact van de hervormingen op Vlaanderen. (Belga/EE)

Onze partners