Peeters versoepelt diplomavereisten voor wachtuitkering

08/06/15 om 08:18 - Bijgewerkt om 09:29

Nadat de regering eerst de toegang voor jonge schoolverlaters tot de inschakelingsuitkering had verstrengd, heeft federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de diplomavereisten nu toch losser ingevuld. Ook wie een getuigschrift behaalt in het beroepsonderwijs, heeft recht op zo'n wachtuitkering. Alleen de echte 'drop-outs' vallen uit de boot.

Peeters versoepelt diplomavereisten voor wachtuitkering

© Thinkstock

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Tot eind 2014 kregen alle jongeren die stopten met school na een jaar een inschakelingsuitkering, tot hun 30ste. De regering-Di Rupo beperkte het recht daarop al tot drie jaar. De regering-Michel heeft de toegang tot het systeem nogmaals strenger gemaakt: de uitkering wordt maar tot 25 jaar toegekend en wie nog geen 21 is, moet een diploma kunnen voorleggen.

Ruimere lijst

Kris Peeters heeft zijn lijst met vereiste diplomavoorwaarden nu klaar, en die is veel ruimer dan oorspronkelijk gepland. Hij moest namelijk een akkoord sluiten met de ministers van Onderwijs en Werk van alle regio's.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vond het niet kunnen dat jongeren uit het beroepsonderwijs buiten het systeem vielen en vroeg daarom samen met haar Franstalige collega Joëlle Milquet (CDH) om een ruimere lijst te hanteren. Alleen wie helemaal niks op zak heeft, valt nog uit de boot.

Kandidaat SP.A-voorzitter John Crombez reageerde via Twitter:

Activeren

Volgens Peeters is 30 procent van de jongeren zonder diploma na een jaar nog altijd werkloos. 'Net door aan het systeem de voorwaarde te koppelen dat je met succes een volledige opleiding moet beëindigen, hebben we er een activeringsmaatregel van gemaakt', aldus Peeters. (Belga/KVDA)

Meer info op de website van de RVA.

Onze partners