Peeters: ‘Septemberverklaring bevat wél cijfers en keuzes’

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters pikt de kritiek van de oppositie niet op zijn Septemberverklaring. De oppositie hekelt onder meer dat er geen geld opzijgezet wordt voor de zesde staatshervorming.

In het Vlaams Parlement is het debat gestart over de Septemberverklaring van minister-president Kris Peeters (CD&V). De oppositie verwijt de regering onder meer dat er in de begroting 2013 geen geld opzijgezet wordt voor de zesde staatshervorming. De Vlaamse regering zegt dat er over die kostprijs nog moet onderhandeld worden. Peeters weerlegt de kritiek van de oppositie dat zijn Septemberverklaring van geen cijfers en keuzes bevatte. De Vlaamse regering presenteerde een begroting in evenwicht. Maar dat evenwicht kan de oppositiepartijen niet overtuigen. Zo hekelen Vlaams Belang, Open VLD, Groen en LDD het feit dat de regering in de begroting 2013 geen middelen opzijzet voor de zesde staatshervorming. Nog volgens de oppositie worden er geen keuzes gemaakt in de Septemberverklaring.

Peeters weerlegt die kritiek van de oppositie en hamerde er ook op dat het bereiken van een begrotingsevenwicht niet onderschat mag worden. Hij bestrijdt ook dat er geen heldere keuzes gemaakt zijn. “Mijn Septemberverklaring bevatte wél keuzes en cijfers”, klonk het.

Peeters verwees onder meer naar de beleidsverklaringen van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Amerikaans president Barack Obama. Die toespraken bevatten respectievelijk 0 en 6 cijfers. “In mijn Septemberverklaring zaten 7 cijfers”, aldus Peeters.

Zesde staatshervorming

De geplande overheveling van bevoegdheden zou Vlaanderen volgens de oppositie tot 2,4 miljard euro kunnen kosten, verwijzend naar scenario’s van de Hoge Raad voor Financiën (HRF). Maar volgens minister-president Kris Peeters is het onmogelijk om nu al een juiste berekening van de kostprijs van de zesde staatshervorming te maken en moet daarover nog “hard onderhandeld” worden.

Peeters antwoordde ook op de kritiek van de oppostie dat er in de begroting geen geld is opzijgezet voor de zesde staatshervorming. Volgens Peeters wordt die staatshervorming wel degelijk grondig voorbereid op Vlaams niveau.

Peeters: ‘Ik zal laten nakijken hoeveel provisies minister-president Patrick Dewael heeft aangelegd’

Vervolgens kaatste hij de bal terug, met name richting Open Vld. “Ik heb eens laten nakijken hoeveel provisies er zijn aangelegd ten tijde van de Lambertmontstaatshervorming. Dat was toen met de Vlaamse regering van Patrick Dewael. Er zijn toen geen provisies aangelegd”, aldus Peeters.

Open VLD verwijt ‘gebrek aan structurele ingrepen’

Oppositiepartij Open Vld verwijt de verder regering ook een gebrek aan “structurele ingrepen”. De Vlaamse liberalen willen bijvoorbeeld nog forser besparen op het ambtenarenapparaat en op De Lijn. Fractieleider Sas van Rouveroij gaf ook een opsomming van dossiers die de regering wil doorschuiven naar de volgende regering, gaande van scholenbouw tot de Oosterweel en het Plattelandsfonds.

“Als ik u zo bezig hoor, bent u duidelijk een NIP (Negatief Ingestelde Persoon, red)”, zo reageerde SP.A-minister Ingrid Lieten verwijzend naar de woorden van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo op het openingscollega van de Gentse professor Carl Devos.

De oppositie had nog kritiek op de middelen die in 2013 voorzien worden voor schoolinfrastructuur. “30 miljoen euro voor scholen is een peulschil in vergelijking met de nood van 2 miljard die er is”, aldus Groen-fractieleider Filip Watteeuw. Peeters gaf toe dat de noden op het terrein groot zijn, maar dat 30 miljoen euro “de maximaal haalbare inspanning” was. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content