Peeters: ‘Rekening gehouden met indexsprong bij verminderde loonkloof’

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Volgens cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) is de loonkloof tussen België en de drie grote buurlanden verminderd tot 2,9 procent. ‘Daarbij werd rekening gehouden met een indexsprong’, meent CD&V-minister van Werk Kris Peeters.

De cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) over de loonkloof met de buurlanden houden rekening met een indexsprong vanaf 1 februari. Daar heeft CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters op gewezen voor aanvang van een kernkabinet.

“De cijfers van de CRB houden rekening met een indexsprong vanaf 1 februari 2015. Dat is een niet onbelangrijk element dat die indexsprong toch doorgaat. Anders is de situatie totaal anders”, zo reageerde Peeters op het nieuwe rapport. De indexsprong “zal plaatsvinden”, zo beklemtoonde MR-vicepremier Didier Reynders op zijn beurt. “Het is een maatregel die een rechtstreekse impact heeft, niet enkel op de concurrentiekracht van de bedrijven maar ook op de openbare financiën.”

Uit een nieuw rapport van de CRB blijkt dat de loonkloof tussen België en de drie grote buurlanden is verminderd tot 2,9 procent. Het sterkt alvast de grootste oppositiepartij PS in haar overtuiging dat een indexsprong niet noodzakelijk is. “Voor de PS zou het een vergissing zijn om die indexsprong door te voeren. Voortgaan op deze weg zou een provocatie betekenen”, zo stelt de socialistische partij van voormalig premier Elio Di Rupo in een mededeling.

Akkoord loonontwikkeling

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo ziet in de beperking van de loonkloof een bewijs dat de aanpak van de vorige regering resultaten opleverde. Niettemin hamerde ook hij op het behoud van de indexsprong. “We hebben een eerste stap in de goede richting gezet, maar dat wil niet zeggen dat we er al zijn. We moeten zo verder gaan”, aldus De Croo, die net als de andere vicepremiers beklemtoonde dat de regering ook compenserende maatregelen neemt.

De publicatie van het CRB-rapport biedt de sociale partners nu twee maanden tijd om een akkoord te bereiken over de loonontwikkeling. Lukt dat niet, dan heeft de regering nog een maand om een voorstel te doen. Dat biedt de sociale partners in totaal drie maanden tijd om een vergelijk te vinden. Het kernkabinet bestudeert dinsdagochtend alvast een akkoord dat de sociale partners vorige week konden bereiken in de groep van 10. Het gaat dan om een reeks overgangsmaatregelen rond de brugpensioenen, tijdskrediet en de landingsbanen.

“Het is een intelligent akkoord”, oordeelde Peeters alvast. “We gaan bekijken of we bepaalde eindeloopbaanmaatregelen kunnen bijsturen zoals de groep van 10 heeft voorgesteld”, zegt Reynders. “Ik denk dat men moet kunnen volgen wat is voorgesteld en dat men het sociaal overleg moet volgen. Ik hoop overigens dat het sociaal overleg begin volgend jaar heropgestart kan worden in een klimaat van sociale vrede, dus met engagementen van beide zijden.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content