Peeters pleit voor Vlaamse grondwet

09/07/10 om 20:36 - Bijgewerkt om 20:36

Een dergelijke 'grondwet', een 'Handvest voor Vlaanderen', is voor de Vlaamse minister-president nodig als het zwaartepunt naar de deelstaten verschuift.

In zijn speech naar aanleiding van de Vlaamse feestdag op 11 juli heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) opnieuw gepleit voor een staatsmodel waarbij het zwaartepunt verschuift naar de deelstaten. Als dat gebeurt, is volgens Peeters een Vlaamse 'grondwet', een Handvest voor Vlaanderen, nodig.

Peeters zei dat zaterdagavond aan de vooravond van de Vlaamse feestdag tijdens de Guldensporenviering in Kortrijk. Hij pleitte er opnieuw voor een 'Copernicaanse omwenteling' waarbij het zwaartepunt naar de deelstaten verschuift.

Daarbij haalde hij vier 'essentiële principes' aan. Hij vermeldde een federale regering die het Vlaams beleid ondersteunt, een grondige staatshervorming op basis van een 'nieuwe zakelijkheid', een versterking van de band met Brussel en duurzame samenwerking tussen alle overheden.

De leidraad voor de staatshervorming is volgens Peeters de Octopusnota die aan het Vlaams regeerakkoord is toegevoegd en uitgebreide, duidelijke en homogene bevoegdheden voor de deelstaten voorziet.

Alles wat in het kader van de federale regeringsonderhandelingen wordt afgesproken, zal aan de Octopusnota worden getoetst, aldus Peeters.

Vlaamse grondwet

Vlaanderen vraagt onder meer meer bevoegdheden om een eigen werkgelegenheids-, gezondheids-, mobiliteits- en energiebeleid te kunnen voeren en wil ook fiscale autonomie.

Als het zwaartepunt effectief naar de deelstaten verschuift, is er volgens de minister-president nood aan een Vlaamse grondwet.

Peeters zegt daarover voorstellen klaar te hebben in een 'Handvest voor Vlaanderen' dat hij bij de start van het nieuwe parlementaire jaar in september zal voorstellen.

De tekst is gebaseerd op het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie en de Belgische grondwet. Ze bevat de 'beginselen van de organisatie van de democratische deelstaat Vlaanderen'.

Een Vlaamse grondwet moet volgens Peeters op een heldere, eenvoudige en beknopte manier zeggen waar Vlaanderen voor staat. Voor de minister-president is dat een sociale, warme, gastvrije, democratische en solidaire deelstaat.

Eerste jaar Peeters II

De tweede regering-Peeters is intussen een jaar aan de slag. De minister-president blikt daar tevreden op terug. Volgens hem is er tijdens het eerste jaar van Peeters II hard gewerkt en heeft de Vlaamse regering de crisis opgevangen, de bedrijven ondersteund en de zwakkeren beschermd.

Onze partners