Peeters: 'Overkapping Ring heeft voordelen, maar wie gaat dat betalen?'

07/05/14 om 23:18 - Bijgewerkt om 23:18

De overkapping van de Antwerpse Ring heeft voordelen qua ruimtelijke ordening en gezondheid, zegt de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Hij vraagt zich tegelijkertijd af waar het geld vandaan moet komen en waarschuwt voor nog meer tijdverlies.

Peeters: 'Overkapping Ring heeft voordelen, maar wie gaat dat betalen?'

Kris Peeters © BELGA

Peeters (CD&V) maakte die bedenkingen tijdens een kopstukkendebat van de krant De Standaard in Antwerpen. Monica De Coninck (SP.A) pleitte ervoor prioritair de Liefkenshoektunnel tolvrij te maken voor personenwagens. Open VLD presenteerde eerder op de dag een nieuw voorstel voor de Antwerpse Ring, met het tracé Oosterweel-Noord en de overkapping, zoals voorgesteld door Ringland.

'Geen tijd verliezen met nieuwe ideeën'

"De overkapping is niet nieuw, maar wordt nu door jonge creatieve mensen opnieuw op tafel gelegd", reageerde Kris Peeters. De CD&V-lijsttrekker wees op de voordelen, maar vooral ook op de - financiële - nadelen. "We moeten nu verder gaan op de beslissing die genomen is, je lost het verkeersinfarct niet op met een kap te zetten op de Ring. Ik heb geen probleem met een extra studie, maar laat ons geen tijd verliezen met nog eens een hoop nieuwe ideeën."

"Het gaat niet om een aantal leuke jongens, maar om een sterke burgerbeweging", aldus Bart Somers (Open VLD). "Behandel de actiegroepen als partners en marginaliseer ze niet." Wouter Van Besien (Groen) toonde zich daarop tevreden "dat Open VLD nu ook duidelijk zegt dat overkapping de toekomst is". "Dit brengt ons naast ruimte en gezondheid ook mobiliteitswinst", zei hij.

Boter op het hoofd

Monica De Coninck (SP.A) vond dat alle partijen in het Oosterweeldossier boter op het hoofd hebben. "Wij zijn echt niet tegen overkapping, maar ik vind ook dat we na zoveel jaren discussiëren wel aan iets zouden mogen beginnen." De Coninck wees er ook dat een overkapping mogelijk aan belang verliest als de elektrische auto doorbreekt. "Ik vind dat we de Liefkenshoektunnel tolvrij moeten maken voor personenwagens en betalend voor vrachtwagens", besloot ze.

Liesbeth Homans (N-VA) verklaarde dat zulks niet toegelaten is door Europa. (Belga/TV)

Onze partners