Peeters over Mini Miss België: ‘Enige juiste beslissing’

Kris Peeters © BELGA

Er komt dit jaar geen Mini Miss België. De organisatie toonde zich nog strijdlustig na het njet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vorige maand, maar gooit nu toch – tijdelijk – de handdoek. ‘We willen alles even laten rusten en de tijd nemen om na te denken over de toekomst’, klinkt het.

De plannen rond een Belgische missverkiezing voor kinderen deden heel wat stof opwaaien. Het Kinderrechtencommissariaat had ‘fundamentele bezwaren’, minister van Vrouwenrechten Isabelle Simonis van de Franse Gemeenschap kondigde een verbod aan en ook federaal minister Peeters legde zich dwars. Hij en de sociale inspectie spraken van ‘kinderarbeid’ om de minimissverkiezing tegen te houden.

Organisator Darline Devos weigerde zich daar echter zomaar bij neer te leggen. ‘De verkiezing komt er toch’, klonk het vorige maand nog strijdvaardig. Devos wilde met name een afwijking aanvragen op de wetgeving, waardoor Mini Miss België toch zou kunnen doorgaan.

‘Volgend jaar opnieuw bekijken’

Maar nu gooit de organisatie dus toch de handdoek. ‘Na alle perikelen in de pers heeft het nationaal comité van Miss België besloten om geen Mini Miss België verkiezing te organiseren dit jaar’, aldus Devos. Definitief is de beslissing allerminst. ‘Volgend jaar zullen we het opnieuw bekijken, maar zeker is het nog niet.’ Of het dan wel zal lukken, is nog maar de vraag.

Intussen hebben N-VA, CD&V, Open Vld, Groen en sp.a zich in het Vlaams Parlement immers samen uitgesproken voor een formeel verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen. Ze hadden het daarbij wel over wedstrijden waarbij kinderen enkel of grotendeels beoordeeld worden op hun uiterlijk. Volgens Devos was dat echter nooit de bedoeling en is de hele heisa onterecht. ‘Eigenlijk zou dit niets anders zijn dan een leuke dag tijdens een schoolfeest of bij een jeugdbeweging. De kinderen zouden mogen tekenen, dansjes leren, foto’s maken en ook zelf een act in elkaar steken’, zegt ze nog. ‘Op alle onderdelen zouden ze punten krijgen en uiteindelijk zou diegene met de meeste punten de kroon ontvangen.’

Peeters: ‘Inspectie zal hier streng op blijven toezien’

De beslissing om de plannen rond Mini Miss België op te bergen, is ‘de enige juiste keuze’, zegt minister van Werk Kris Peeters. De CD&V’er herinnert ook aan de initiatieven in Vlaanderen en Wallonië richting een definitief verbod.

Peeters riep vorige maand de wetgeving rond kinderarbeid in om Mini Miss België tegen te houden. Daar kan enkel van worden afgeweken als er geen schadelijke effecten zijn voor het kind en als er opvoedings- of vormingsaspecten verbonden zijn, klinkt het. ‘Dat is het geval bij bijvoorbeeld dans- of zangwedstrijden, waar een kind een talent verder kan ontwikkelen. Een mini-miss-verkiezing kan niet’, aldus Peeters. ‘De inspectie zal hier streng op blijven toezien in de toekomst.’ (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content