Peeters: ‘Maatregelen zijn een kans voor de vakbonden’

© belga

CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft in De Zevende Dag de plannen van de regering verdedigd om de ambtenarenpensioenen te harmoniseren en de arbeidsmarkt te flexibiliseren.

De federale regering besliste tijdens de begrotingscontrole onder meer om de ambtenarenpensioenen te harmoniseren en om de 38-urenweek te vervangen door een annualisering van de arbeidstijd met periodes waarin meer of minder gewerkt wordt. De vakbonden reageerden zaterdag bijzonder scherp op de regeringsplannen, niet alleen op de inhoud maar ook op het gebrek aan sociaal overleg.

‘Kans om jobs te creëren en te behouden’

In De Zevende Dag verdedigde Peeters de regeringsplannen. Hij benadrukt ook dat alles zal worden uitgewerkt in overleg met de vakbonden. Al lijken de krijtlijnen wel al vast te liggen. “We zullen met de sociale partners bekijken hoe ze kunnen meegaan in de richting die we hebben beslist”, aldus Peeters. Peeters roept de bonden op dat overleg ook te zien als een “kans”.

“Ik hoop dat de werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties dit aangrijpen als een kans om jobs te creëren en te behouden.” Peeters kreeg zaterdag, met name op Twitter, veel kritiek op de mogelijkheid om verlofdagen weg te schenken aan collega’s, bijvoorbeeld aan een collega met een ernstig ziek kind. “Ik heb die kritiek ook gezien, maar het is belangrijk om een duidelijk kader te schetsen”, reageert Peeters.

‘Neergesabeld zonder context te kennen’

“De maatregel is deel van het menu, wat betekent dat sectoren kunnen kiezen hoe ze daarmee omgaan. Het is geen verplichting. Daarnaast hebben we ook beslist dat de sectoren ervoor kunnen kiezen om het tijdskrediet te verhogen met drie maanden.”

De minister verwijst naar Frankrijk, waar zich één geval voordeed van een persoon die alles had uitgeput en toch nog verlof nodig had voor de verzorging van zijn zoontje. “Heel Frankrijk vroeg om daar een wettelijk kader voor uit te werken. Dat is er sinds mei 2014. Spijtig genoeg wordt het plan hier kort door de bocht neergehaald op Twitter zonder de context te kennen.”

(Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content