Peeters laat volkstuintjes ontwikkelen

12/07/11 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) opdracht gegeven gronden aan te kopen en die in te richten als volkstuintjes.

Peeters laat volkstuintjes ontwikkelen

© Belga

Hij voorzit hiervoor dit jaar nog een budget van 105.000 euro, maar ook het fonds voor plattelandsontwikkeling kan hiervoor aangesproken worden. Peeters maakte zijn plan maandagmorgen bekend bij een bezoek aan het volkstuinencomplex in Temse.

De vraag naar volkstuintjes in Vlaanderen blijft groot. Dat blijkt onder meer uit een studie van de Universiteit Gent. In totaal zijn er in Vlaanderen en het Brussel Hoofdstedelijk Gewest 4.600 volkstuinen verdeeld over 114 parken met een totale oppervlakte van 137 ha. De helft daarvan is gelegen in de provincie Antwerpen.

Volkstuinen van lage kwaliteit
Kwalitatief krijgt ongeveer een derde van de volkstuinen een lage waardering door de ligging langs drukke wegen en bodemvervuiling. 35% van de volkstuintjes wordt bedreigd doordat ze liggen in woongebied of woonuitbreidingsgebied.

Het beheer van de bestaande volkstuinparken gebeurt vooral door de vzw Vlaamse Volkstuinen (53%). De rest is in handen van gemeenten, provincies, NMBS, Velt en individuele eigenaars.

Wachtlijsten

Het onderzoek heeft ook een richtnorm voor volkstuinen opgeteld voor tien centrumsteden en 40 gemeenten. De gewenste oppervlakte bedraagt in totaal 283 ha. Dit betekent dat er een belangrijke inhaalbeweging nodig is want slechts een derde is nu ingevuld. De druk op wachtlijsten loopt op tot 45%.

Kris Peeters, bevoegd voor plattelandsbeleid, heeft daarom het initiatief genomen om de aanleg en het gebruik van volkstuintjes te stimuleren. De Vlaamse Landmaatschappij kreeg opdracht gronden aan te kopen en in te richten in samenspraak met lokale besturen of verenigingen.

Er zal niet alleen gekeken worden naar de eigen gronden. Er komt ook een overleg met andere overheden zoals NMBS, AWV en W&Z. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners