Peeters: ‘Hier eindigt het – geen verdere besparingen op uitkeringen’

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

CD&V-vicepremier Kris Peeters stelt zijn veto tegen verdere besparingen op uitkeringen. “De andere regeringspartijen moeten niet denken verder te snijden in uitkeringen, voor mij eindigt het hier”. Anders zal men de samenleving “gaandeweg ontwrichten”.

Dat zegt Kris Peeters in een gesprek met de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Peeters wijst erop dat de RVA tussen 2013 en 2016 al 1,2 miljard euro minder zal uitgeven.

Zijn uitspraken moeten gezien worden in het kader van de begrotingsonderhandelingen. Volgend weekend komt het monitoringcomité met een rapport over hoeveel geld er nodig is om de begroting op het spoor te houden. Peeters vindt dat er in zijn departement niet meer kan gesneden worden.

‘Ontwrichten’

“Er zijn ingrijpende inspanningen geleverd. Ik zie dan ook geen enkele aanleiding om de uitkeringsbedragen te verminderen of de toelatingsvoorwaarden te verstrengen”, zegt hij in de kranten.

Peeters schermt voor zijn betoog met cijfers van de RVA, die al 1,2 miljard minder zou uitgeven. “Die daling is te danken aan een aantal regeringsmaat­regelen, zoals de strengere regels voor brugpensioen en tijdkrediet”.

“De uitgaven zijn echt spectaculair gedaald”, aldus nog Peeters. “De vooruitgang door de activeringsmaatregelen zal de komende jaren nog nadrukkelijker blijken. Verder gaan betekent voor mij raken aan elementaire solidariteit en dat zou de samenleving gaandeweg ontwrichten.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content