Peeters en Leterme hebben ruzie over gemeenten

15/03/11 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft zijn partijgenoot en eerste minister Yves Leterme in een brief laten weten dat het tekort van de Vlaamse steden en gemeenten veel kleiner is dan in de federale cijfers is berekend.

Peeters en Leterme hebben ruzie over gemeenten

© Belga

Volgens Leterme gaan de gemeenten dit jaar 2 miljard euro in het rood, 1,2 miljard euro meer dan toegestaan. Die cijfers, zo meldt De Standaard, steunen echter op extrapolaties van gegevens uit 2001 tot 2003, voor de OCMW's gaat de methode zelfs terug tot 1997. Een opsplitsing per regio bestaat niet.

"Verwondering"

In zijn brief brengt Peeters Leterme daarvan op de hoogte. Het
schrijven is ook aan het Instituut voor Nationale Rekeningen (INR)
gericht. Vorige week bezorgde de Vlaamse overheid het INR recentere gegevens uit 2009, maar "tot grote verwondering" van Peeters werd daar geen rekening mee gehouden. Hij merkt ook op dat volgens het bestaande Vlaamse toezicht de gemeenten geen tekort mogen hebben.


Uit de nieuwe cijfers zou blijken dat het tekort van de Vlaamse
steden en gemeenten veel kleiner is dan in de federale cijfers is
berekend. De noodzaak om in te grijpen is dus veel minder groot. Wel blijkt het niet zo gemakkelijk de recentere gegevens nu nog te verwerken zodat de Europese autoriteiten ze aanvaarden.
Peeters vreest dat de gemeenten verplicht zullen worden om op een blinde manier het mes te zetten in hun investeringsprogramma's.


Onze partners