Peeters: 'De Gucht is niet bevoegde commissaris om Oosterweelverbinding te bekritiseren'

18/06/13 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:46

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft afgesproken met Europees Commissaris voor Interne Markt Michel Barnier dat er verder overleg komt over het complexe Oosterweeldossier. Pas na dat overleg zal de Commissie een beslissing nemen, klinkt het.

Peeters: 'De Gucht is niet bevoegde commissaris om Oosterweelverbinding te bekritiseren'

© Belga

Kris Peeters (CD&V) heeft telefonisch contact gehad met Europees Commissaris voor Interne Markt Michel Barnier over het dossier van de Oosterweelverbinding. Er is afgesproken dat er verder overleg komt over het complexe Oosterweeldossier. Pas na dat overleg zal de Commissie een beslissing nemen, klinkt het.

Volgens Peeters was het contact met Barnier "nuttig". Peeters en Barnier spraken af dat er volgende week een vergadering komt tussen de adjunct-directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Interne Markt van de Commissie en de Vlaamse experten. Bedoeling is om "wederzijds verduidelijkingen uit te wisselen over dit complexe thema", luidt het. "De Commissie zal dan de Vlaamse informatie verder bestuderen".

Vlaamse regering verwacht duidelijk antwoord van Europa

Na de geplande werkvergadering komt er een nieuw contact tussen minister-president Kris Peeters en commissaris Barnier. "Pas nadien zal de Commissie een beslissing nemen", luidt het.Ter herinnering: de Vlaamse regering verwacht van Europa een duidelijk antwoord op de vraag of bouwconsortium Noriant, dat de opdracht voor de Oosterweel had binnengehaald, een deel van de Oosterweelverbinding (het deel dat grotendeels ongewijzigd is gebleven, met name de Scheldetunnel en werken op Linkeroever) mag realiseren zonder nieuwe aanbesteding.

De Commissie suggereerde vorige week dat er een nieuwe aanbesteding nodig is als een opdracht substantieel wijzigt, maar legde de beslissing bij de Vlaamse regering.

De Gucht: 'Oosterweeldossier is onontwarbaar kluwen'

Peeters nam geen genoegen met dat antwoord en drong aan op een "finaal overleg" met de Commissie. In Terzake hekelde Peeters ook de uitspraken van Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD). Die had in De Zevende Dag gezegd dat Vlaanderen van het Oosterweeldossier een "onontwarbaar kluwen" heeft gemaakt. Peeters betreurt de kritiek van De Gucht.

Hij zegt dat De Gucht niet de bevoegde commissaris is en dat de liberale commissaris zich beter bezighoudt met andere dossiers, zoals het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten. Op 19 juni houdt het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat over het dossier. (Belga/AVE)

Onze partners