Peeters: 'Dat wie spint over mijn toekomst eens zegt wat te doen met kinderbijslag en woonbonus'

10/07/14 om 19:49 - Bijgewerkt om 20:07

Volgens Kris Peeters (CD&V) wordt het komende onderhandelingsweekend 'zwaar'. Hij reageert ook geprikkeld op het feit dat onzekerheid over zijn toekomst de Vlaamse formatie zou bemoeilijken, zoals N-VA'ers suggereerden.

Peeters: 'Dat wie spint over mijn toekomst eens zegt wat te doen met kinderbijslag en woonbonus'

Kris Peeters (CD&V) op de 11 juli-viering in Kortrijk, 10 juli 2014. © BELGA

Morgen 11 juli vieren de Vlaamse onderhandelaars de Vlaamse feestdag, maar zaterdag en zondag wordt opnieuw gedebatteerd over de komende begrotingen. 'Het wordt een zwaar weekend', is aan de vooravond van de feestdag te horen bij Kris Peeters (CD&V). De uittredende minister-president betreurt het gespeculeer over hoe zijn eigen toekomstplannen de formatie zouden vertragen. 'Dat gespin heeft niets met de realiteit te maken.'

Op 11 juli plaats voor informele contacten

Donderdag werd opnieuw een hele dag onderhandeld over de budgetten. Dat gebeurde niet meer in groepen of face-to-face tussen Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters, maar met alle onderhandelaars rond de tafel. Zo zal ook zaterdag en zondag worden gewerkt.

Vrijdag ligt alles stil volgens CD&V, volgens N-VA is er eventueel wel ruimte voor informele contacten. De onderhandelaars wachten intussen nog steeds op een aantal simulaties rond onder meer de kinderbijslag en de woonbonus. Als die er voor het weekend komen, kan ten gronde worden gediscussieerd over de begroting.

'De agenda van het weekend is bijzonder goed gevuld', is ook bij N-VA te horen. 'De conclusies van alle 21 werkgroepen krijgen een tweede lezing.'

'Dat zij die gespin lanceren maar eens zeggen wat we met kinderbijslag en woonbonus moeten doen'

Kris Peeters ontkent overigens ten stelligste dat zijn partij de formatie zou vertragen omdat er nog geen duidelijkheid is over de persoonlijke toekomst van de minister-president. Her en der werd, onder meer door N-VA'ers, immers gesuggereerd dat CD&V de federale onderhandelingen wil afwachten om te bekijken of Peeters premier kan worden. 'Dat is heel spijtig, mijn toekomst heeft hier niets mee te maken', zegt Peeters. 'Dat zij die dat gespin lanceren dan maar eens zeggen wat we met de kinderbijslag en de woonbonus moeten doen', besluit hij.

Peeters op 11 juli-viering: 'Vlaamse overheid moet efficiënt en klantvriendelijk zijn, ze kan en moet slanker'

'De overheid moet baan ruimen waar mogelijk. De Vlaamse overheid moet efficiënt en klantvriendelijk zijn, ze kan en moet slanker.' Dat verklaarde Peeters in zijn mogelijk laatste speech voor 11 juli, de Vlaamse feestdag, als (uittredend) minister-president van Vlaanderen.

Kris Peeters (CD&V) op de 11 juli-viering in Kortrijk, 10 juli 2014.

Kris Peeters (CD&V) op de 11 juli-viering in Kortrijk, 10 juli 2014. © BELGA

Volgens Peeters is de overheid aan een vermageringskuur toe. 'Meer doen met minder is ook in de komende vijf jaar het devies. Met minder regels, minder uitzonderingen en meer duidelijkheid', zei hij in de schaduw van het monument voor de Guldensporenslag in Kortrijk.

Peeters legde in zijn speech veel nadruk op de autonomie van Vlaanderen. Maar: 'Een autonoom Vlaanderen is geen Vlaanderen dat terugplooit op zichzelf. Dat zou, op een moment dat de wereld alsmaar internationaler wordt, een schromelijke vergissing zijn. Integendeel, Vlaanderen moet een voorloper zijn. (...) We hebben onze hoofdstad Brussel die we nooit zullen loslaten. We hebben onze culturele en academische vertegenwoordigers die de wereld veroveren. Wij hebben innovatieve ondernemers die onze economische toekomst verzekeren.'

'Komende jaren beslissen over plaats Vlaanderen in Europa en wereld

De autonomie van onze regio kan volgens de CD&V'er zelfs tot een stabieler België leiden: 'Hoe volwassener en autonomer Vlaanderen wordt, hoe volwassener ook de relaties met de andere overheden zullen worden', maakte hij zich sterk.

Het belang van de komende legislatuur kan daarin niet worden onderschat, verzekerde Peeters zijn toehoorders: 'De komende jaren vormen een scharniermoment. Ze zullen beslissen welke plaats Vlaanderen inneemt in Europa en in de wereld', besloot hij.

(Belga/

Onze partners