Peeters: Copernicaanse omwenteling moet er komen

27/09/10 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Volgens de Vlaamse minister-president moet Vlaanderen meer doen met minder. De begroting 2011 is in evenwicht.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vraagt niet alleen meer bevoegdheden voor Vlaanderen, maar meent ook dat Vlaanderen meer moet doen met minder. Dat heeft hij maandag gezegd tijdens zijn Septemberverklaring in het Vlaams Parlement.

Peeters begon zijn verklaring door te verwijzen naar de Vlaamse Regionale Indicatoren en een studie van professor Mark Elchardus waaruit blijkt dat de Vlamingen over het algemeen tevreden zijjn.

Maar de doorsnee Vlaming maakt zich ook zorgen om zijn gezin en zijn job. Jongeren en ondernemers liggen wakker van hun toekomst, aldus de minister-president. Meer doen met minder is volgens Peeters de enige weg naar een solide toekomst.

Volgens hem moeten we ophouden met 'jammeren' over onze economie. 'We doen er beter aan kansen te zien, ze te benutten, ze te creëren', aldus Peeters.

Meer bevoegdheden

Maar om de Vlaamse welvaart in de toekomst nog te vergroten, moet Vlaanderen volgens Peeters wel snel meer bevoegdheden krijgen. 'De crisis heeft onomstotelijk aangetoond dat de Copernicaanse omwenteling er nu moet komen', aldus de minister-president.

'Om onze verantwoordelijkheid te kunnen opnemen, hebben we meer bevoegdheden nodig. Een deelstaat die verantwoordelijk is voor zijn uitgaven en zijn inkomsten kan een beleid voeren dat uitgaat van haar eigenheid en heeft meer kansen op vooruitgang', aldus Peeters.

Hij wees erop dat er een leidraad voor de omwenteling bestaat: de Vlaamse Octopusnota die opgenomen is in het Vlaams regeerakkoord en voortbouwt op de resoluties van het Vlaams Parlement van 1999. De federale voorstellen zullen daaraan getoetst worden.

Begroting 2011 in evenwicht

Volgens Peeters dient de Vlaamse regering voor 2011 een begroting in evenwicht in. Hij verwacht een economische groei van 1,8 percent dit jaar en van 1,7 percent volgend jaar.

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) zei dat het doel van een begroting in evenwicht wordt gehaald door een stijging van de ontvangsten met 1,5 miljard ten opzichte van 2010.

Die meerinkomst is te danken aan de aantrekkende economie en het verder realiseren van 'efficiëntiewinsten'. In totaal worden voor 376,6 miljoen euro besparingen doorgevoerd.

Volgend jaar is er 95 miljoen euro ter beschikking voor nieuw beleid. Daarvan gaat 45 miljoen naar de welzijnssector. Het geld is bestemd voor bijkomende plaatsen voor mensen met een handicap.

Onze partners