Peeters: “Betreurenswaardig politiek spelletje”

De regio’s moeten minstens 350 miljoen euro bijdragen aan de inspanning om de begroting op koers te houden. Dat zegt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Kris Peeters noemt de uitspraak van Reynders “betreurenswaardig”

De regio’s jonden vorig jaar de dans ontspringen omdat het verkiezingen waren, zegt Reyenders aan De Standaard en Het Nieuwsblad. “Nu verwachten we een echte inspanning.”

‘Zelf stappen zetten’

De vicepremier van MR, die op regionaal vlak in de oppositie zit, spreekt over “meer dan 350 miljoen”.

Reynders hoopt via onderhandelingen tot een vergelijk te komen met de deelstaten. Lukt dat niet, dan “zal de federale regering zelf stappen moeten zetten. We zouden bijvoorbeeld kunnen stoppen met bepaalde uitgaven of kortingen op fiscaal vlak. Zo kan ik er een heel aantal opnoemen waarvan we, als er geen akkoord komt, moeten nadenken of we ze nog willen doen.”

2,5 miljard
De topministers van de federale regering beginnen volgende week aan de begrotingscontrole. Maandag maakt het monitoringcomité bekend hoeveel er precies gezocht moet worden om het tekort op de geplande 2,15 procent te houden.

Verschillende bronnen stellen volgens De Standaard dat het totale cijfer in de richting van 2,5 miljard euro gaat. Zo vertonen de fiscale inkomsten als gevolg van de economische neergang een tekort van zo’n twee miljard euro.

“Reynders heeft misschien iets te veel in het buitenland gezeten”

“Zo’n doorzichtig politiek spelletje dat het betreurenswaardig is.” Zo reageert Vlaamse minister-president Kris Peeters op de vraag van Reynders.

“Zulke gesprekken zijn zo doorzichtig dat je er alleen zeer onderkoeld op kan reageren”, zegt Peeters. “Reynders heeft misschien iets te veel in het buitenland gezeten.” De Vlaams minister-president wijst erop dat de partij van Reynders niet in de regionale regeringen zit.

Al bijdrage geleverd
Volgens Peeters zijn er de laatste weken over het onderwerp geen gesprekken geweest met de federale regering. Hij herhaalt dat de federale regering inzake de zogeheten usurperende bevoegdheden de engagementen die ze heeft aangegaan, ook moet nakomen, en wijst erop dat in de Vlaamse begroting al geld is ingeschreven voor de pensioenbijdragen van de ambtenaren.

In het verleden wees Kris Peeters er al op dat de Vlaamse regering met een begroting in evenwicht al een grote bijdrage levert voor defederale en andere regeringen.

Woorden matigen

Ook langs de andere kant van de taalgrens weerklinkt ergernis. De Waalse minister van Begroting en Financiën André Antoine (cdH) meent dat de Franstalige gefederaliseerde entiteiten hebben al een bijdrage geleverd aan de gezondmaking van de begroting dit jaar.

Antoine wijst er nog op dat het Waals gewest en de federatie Wallonië-Brussel “sinds 2010, en om het begrotingstraject te respecteren dat is afgesproken met het federale, al een gecumuleerde inspanning van 2,023 miljard euro leverden, vooral gericht op de uitgaven”. De Waals minister roept Reynders op om zijn woorden te matigen.
(Belga/TV/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content