Pedofiele pater opgepakt met oog op uitwijzing

05/01/11 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:33

Eric Dejaeger zit in een gesloten instelling voor vreemdelingen in Brugge in afwachting van zijn repatriëring naar Canada.

Eric Dejaeger, de pedofiele pater die in Canada verdacht wordt van het seksueel misbruik van eskimokinderen, is opgesloten in een gesloten instelling voor vreemdelingen in Brugge in afwachting van zijn repatriëring naar Canada.

Dat zegt de woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken in het recentste nummer van P-Magazine.

De pater heeft in Canada verschillende kinderen misbruikt toen hij daar als missionaris werkte. In 1990 werd hij daarvoor veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan hij maar anderhalf jaar moest uitzitten.

In 1995 werden er nieuwe klachten tegen hem geuit. Daarop vluchtte Dejaeger het land uit en dook hij onder. Hij verbleef bij de paters Oblaten in Blanden, bij Leuven.

Illegaal

Canada vroeg enkele maanden geleden aan België om Dejaeger uit te leveren. Maar omdat de pater de Belgische nationaliteit had, kwam het nooit tot een uitlevering.

Maar enkele maanden geleden kwam aan het licht dat Dejaeger al jaren geleden de Canadese nationaliteit heeft verworven. Omdat hij dat verzwegen zou hebben voor de Belgische overheid en geen aanvraag zou ingediend hebben voor de
dubbele nationaliteit, verloor hij de Belgische nationaliteit.

Omdat zijn Canadees paspoort verstreken is, verbleef Dejaeger illegaal in België. Op basis daarvan werd hij opgepakt. Tegen zijn uitwijzing kan hij nog beroep aantekenen bij de Raad voor de Vreemdelingenzaken.

Onze partners