Pedagogische tik mag voor meer dan de helft van de ouders

12/03/14 om 08:33 - Bijgewerkt om 10:20

Meer dan de helft van de ouders vindt dat een pedagogische tik op zijn tijd mag. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Knack. 'Er zijn nu eenmaal momenten dat je je kind door het raam zou kunnen gooien.'

Pedagogische tik mag voor meer dan de helft van de ouders

Ruzie tussen vader en dochter © Getty Images/iStockphoto

53 procent van de in opdracht van Knack ondervraagde ouders heeft geen problemen met een pedagogische tik aan kinderen. 23 procent van de respondenten geeft ook aan 'regelmatig' conflicten te hebben met de kinderen.

Pedagogen erkennen dat het er inderdaad al eens hard kan aan toegaan tijdens de opvoeding. Hans Van Crombrugge: 'Er zijn nu eenmaal momenten dat je je kind door het raam zou kunnen gooien. (Lacht)' Het spreekt volgens Van Crombrugge echter vanzelf dat je je moet verzetten tegen agressief worden.

Collega Ilse De Block stipt in Knack aan dat dat zeker tijdens de puberteit moeilijk kan zijn. Als het er dan toch eens harder aan toe gaat dan goed is, is het belangrijkste volgens haar dat erover gepraat kan worden. 'Ook ik heb moeten toegeven dat ik de zaken soms beter anders had aangepakt.' Ook Marijke Bisschop meent dat niet alles verloren is als een ruzie eens uit de hand loopt. 'Soms doe je als ouder heel foute dingen, maar dat betekent niet dat het achteraf niet weer goed komt.'

1 op 3 ouders: 'Opvoeden is lastiger dan vroeger'

Uit de door iVox uitgevoerde enquête bij 750 Vlaamse ouders blijkt ook dat 67 procent van de ouders bij opvoedingsproblemen de hulp van een externe professional zou inroepen. Goed een op drie van de ondervraagden denkt ook dat opvoeden vandaag lastiger is dan vroeger. Dat net geen 40 procent vindt dat de samenleving te veel verwacht van de ouders van vandaag ligt in dezelfde lijn.

Alle cijfers en de commentaar erop van pedagogen Hans Van Crombrugge, Ilse De Block en Marijke Bisschop leest u in Knack van deze week en via deze link.

Neem hier een supervoordelig abonnement op Knack.

Onze partners