Pauze in preformatie

02/08/10 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:28

Verschillende Vlaamse partijen vragen dat er vanaf volgende week snel knopen worden doorgehakt.

Het preformatiewerk ligt officieel een week stil, al wordt er in de coulissen verder gewerkt. Enkele partijen hopen dat Elio Di Rupo van de week in de luwte gebruik maakt om voorstellen uit te werken zodat er vanaf de week van 9 augustus kan worden onderhandeld.

Preformateur Di Rupo kreeg vrijdag van de koning de toestemming om zijn opdracht voort te zetten. Officieel zijn er pas opnieuw vergaderingen met zeven partijen (N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen!) in de week van 9 augustus.

Sommige onderhandelaars zijn naar het buitenland vertrokken, maar van iedereen wordt verwacht dat hij of zij bereikbaar is. Intussen werken Di Rupo en ex-informateur Bart De Wever voort.

In De Morgen deden CD&V en N-VA maandag een oproep aan Di Rupo om te beginnen met de concrete invulling van een raamakkoord. Volgens hen wordt de week van 9 augustus de week van de waarheid voor de preformatie.

Groen! verspreidde maandag een mededeling waarin de partij zegt de hopen dat er snel knopen zullen worden doorgehakt.

De partij neemt deel aan de gesprekken over de staatshervorming, maar of ze ook betrokken wordt bij de gesprekken over de regeringsvorming is nog niet helemaal duidelijk.

Groen! roept Di Rupo op snel klare wijn te schenken over wie de de partners in de volgende federale regering zullen zijn.

Onze partners