Paul Marchal: 'Slachtoffers horen geen stem te hebben in strafbepaling'

27/02/13 om 21:59 - Bijgewerkt om 21:59

"Slachtoffers en nabestaanden mee laten oordelen over de strafmaat, is een brug te ver". Dat zei Paul Marchal in de marge van het proces-De Gelder.

Paul Marchal: 'Slachtoffers horen geen stem te hebben in strafbepaling'

© Belga

Paul Marchal is geen voorstander om in een assisenproces de burgerlijke partijen een stem te geven bij de bepaling van de strafmaat. "Dat is een brug te ver. De gevoelens van het ogenblik spelen een grote rol. Dat is geen rechtspraak", zei Paul Marchal in "Volt" op één.

Net voor het eigenlijke begin van het assisenproces van Kim De Gelder in Gent, lanceerden de ouders van een slachtoffer van De Gelder de vraag om de burgerlijke partijen in het proces evenveel rechten te verlenen als de verdediging.

"Gevoelens spelen een rol en dat kan niet"

Paul Marchal, die als vader van zijn vermoorde dochter An de hele rechtsgang rond Marc Dutroux meemaakte, toonde zich wel gevoelig voor de vraag om als burgerlijke partij inspraak te krijgen in de samenstelling van de jury en eventueel juryleden te kunnen wraken, maar de vraag om de burgerlijke partijen een stem te geven in de strafbepaling, noemde hij "een brug te ver".

In de huidige procedure treedt het Openbaar Ministerie op als vertegenwoordiger van de hele maatschappij. "Als burgerlijke partij wil je de zwaarst mogelijke straf. De gevoelens van het ogenblik spelen een grote rol. Dat kan niet", vindt Paul Marchal nu, jaren na afloop van het proces-Dutroux in juni 2004. (Belga/EA)

Onze partners