Paul Marchal: 'Ik vecht tot de laatste minuut tegen de vrijlating van Martin

27/08/12 om 21:32 - Bijgewerkt om 21:32

'De strijd is nog niet gestreden. Ik zal er tot op de laatste minuut voor vechten opdat Martin niet naar Malonne kan gaan.' Dat zegt Paul Marchal in een gesprek met Knack.be

Paul Marchal: 'Ik vecht tot de laatste minuut tegen de vrijlating van Martin

© Belga

Vandaag valt de beslissing over het lot van Michelle Martin. De nonnen van het klooster van Malonne verwachten haar. In het dorp kan Martin op een 'warm' onthaal rekenen: tientallen burgers hebben nu al grimmig gezegd dat ze haar zullen opwachten.

Paul Marchal, de vader van An, zal er niet bij zijn. "Ik kan die mensen niet tegenhouden, iedereen heeft zijn eigen manier om te reageren. Ik kan daar niets doen. Daarenboven: als schooldirecteur is mijn schooljaar half augustus al begonnen, je zult me dus gewoon op school vinden."

"De strijd is nog niet gestreden. Ik zal er tot op de laatste minuut voor vechten opdat Martin niet naar Malonne kan gaan. Ze heeft een verblijfplaats nodig en als de nonnen haar alsnog weigeren, heeft ze geen plaats waar ze heen kan."

De nonnen van het klooster van Malonne zijn echter zeker van hun zaak. "Hén zal ik niet meer kunnen overtuigen", weet Marchal. "Maar er zijn nog andere wegen. Dat heb ik ook aan premier Elio Di Rupo uitgelegd. Zijn wij werkelijk een land dat criminelen vrijlaat om hen dan op kosten van de maatschappij te gaan beschermen?"

Paul Marchal: 'Eender waar ter wereld zal ik desnoods gaan duidelijk maken wie Michelle Martin werkelijk is'

Paul Marchal hoopt nog altijd op een klein wonder. "Misschien valt het arrest niet vandaag, wordt het uitgesteld. Of beslist het Hof van Cassatie dat er toch procedurefouten zijn gebeurd. Of besluit het klooster in Malonne toch om Martin niet toe te laten. Dan zal Martin ongetwijfeld proberen om bij een ander klooster aan te kloppen. Dan is het aan mij om de zusters daar duidelijk te maken wie Michelle Martin werkelijk is, eender waar ter wereld."

Paul Marchal is ervan overtuigd dat Malonne voor Michelle Martin slechts een 'overgangshuis' is.

"Zij zal daar niet lang zijn. Hoe lang zullen die nonnen haar bovendien binnen houden? Wat men nu ook beweert, vanaf het moment dat Cassatie besluit dat Martin naar Malonne mag vertrekken, is ze een vrij mens en gaat ze waar ze wil. Officieel moet ze Justitie wel om toestemming vragen, maar die is Michelle Martin liever kwijt dan rijk. Ik verwacht dan ook dat ze heel snel uit Malonne zal vertrekken, mét toestemming van Justitie. Waarheen? Weet ik veel. Ze is in staat om afspraken met haar kinderen te hebben gemaakt om het geld dat ze hen geschonken heeft, te recupereren. Voor 40.000 euro koop je vandaag een huis in Spanje. Die 40.000 euro hééft ze, als ze het op een akkoordje met de kinderen heeft gegooid."

Paul Marchal: 'Overal ter wereld lopen mannen zoals Marc Dutroux rond'

Paul Marchal gelooft niet dat Michelle Martin vanaf nu een onbesproken pad zal volgen. "Zelfs als we willen geloven dat zij zo onder de invloed van Marc Dutroux was... Er lopen overal ter wereld mannen zoals Marc Dutroux rond. Wil ze er opnieuw een tegenkomen... Wie garandeert me dat de geschiedenis zich dan niet opnieuw herhaalt?"

Paul Marchal heeft geen greintje vertrouwen in een 'vrije' Michelle Martin. Vooral het feit dat ze nooit iets heeft willen vertellen, de ouders nooit iets over hun kinderen heeft willen zeggen, ligt hem ontzettend hoog. Al tijdens het proces, en na het proces niet anders, heeft Martin geweigerd om ook maar iets te zeggen.

Paul Marchal: 'Vergeet de Martin van tijdens het proces: ze loopt nu rond als een Barbiepop'

"Twee keer heb ik haar op de strafuitvoeringsrechtbank aangesproken, twee keer heeft ze haar hoofd weggedraaid en gezwegen. Eén keer ging het zelfs louter om een formaliteit: ik had haar toestemming nodig om mijn vrouw Betty mee in de zaal te krijgen. Ze gaf die niet, ze draaide haar hoofd en ze zweeg. De dood van de kinderen, ons leed... het raakt haar niet."

"Vergeet ook de Michelle Martin die we tijdens het proces hebben gezien. De vrouw die wij voor de strafuitvoeringsrechtbank hebben zien verschijnen was een echte Barbiepop, mooi opgemaakt en met hoge hakken."

Paul Marchal: 'Ik wil geen vendetta'

Paul Marchal is strijdvaardig, maar ook realistisch. "Neen, ik wil geen vendetta. Ik wil wel alle rechten uitbuiten die ik nu nog heb. Als Cassatie vanmorgen besluit dat Martin naar Malonne mag, dan zal ik mij daarbij neerleggen. Maar hier eindigt het niet. Er wacht mij nog de strijd voor de rechten van de slachtoffers, de aanpassing van de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Dat wordt mijn doel en daar zal ik voor gaan."

Désirée De Poot

Onze partners